Ook AH stopt met invliegen groenten en fruit

17-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Na Lidl stopt nu ook Albert Heijn met in het invliegen van groenten en fruit. Vanaf 1 juni 2023 worden groente en fruit, zoals sugarsnaps, haricots verts en passiefruit, alleen nog maar via zeecontainer- of wegtransport vervoerd.

De keuze is gemaakt uit duurzaamheidsoverwegingen. Albert Heijn zegt de laatste jaren gewerkt te hebben met telers en leveranciers om alternatieve transportmogelijkheden of andere teeltgebieden te onderzoeken om vliegen uit te bannen. Vorig jaar november kondigde de supermarkt al aan deze stap te gaan nemen in 2023. De supermarkt geeft aan dat al meer dan de helft van alle groenten en fruit uit Nederland komt. Dit aandeel groeit verder door bijvoorbeeld seizoenen nog beter te benutten en te verlengen door gebruik te maken van nieuwe teelt- en bewaartechnieken.

Vliegen erg duur

Vliegen wordt op dit moment maar voor een klein deel van het assortiment gedaan, vertelt landbouweconoom eerder dit jaar in de Volkskrant. Vliegen is duur, veel duurder dan varen, zegt hij, en wordt dus alleen gedaan met producten die zo bederfelijk zijn dat ze anders te laat in de supermarkt arriveren. ‘Ga er maar vanuit dat als producten per vliegtuig worden geïmporteerd, alternatieven moeilijk te vinden zijn.’

Duurzame voedselproductie effectiever

De wereldwijde CO2-uitstoot voor het transport van voeding, vooral als dit per vrachtschip gebeurd, is een paar procent. Uit onderzoek blijkt dat duurzame voedselproductie meer milieuwinst oplevert dan de herkomst.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur
Meer over


Beheer