Doorgaan naar artikel

Overheden verhoogden in 2022 financiering in alternatieve eiwitten

Met 2022 erbij komt het totale financiering van overheden voor alternatieve eiwitten voor het eerst over de $ 1 miljard, berekende GFI. - Foto: Canva/lovelyday12

Met 2022 erbij komt het totale financiering van overheden voor alternatieve eiwitten voor het eerst over de $ 1 miljard, berekende GFI. - Foto: Canva/lovelyday12

Het bedrag dat overheden in 2022 investeerden of toezegden te investeren in alternatieve eiwitten lag hoger dan het jaar ervoor. Naar schatting gaat het om een bedrag van $ 635 miljoen (€ 565 miljoen).

Dat schrijft non-profitorganisatie The Good Food Institute (GFI) in een rapport over de staat van overheidsactiviteiten in alternatieve eiwitten.

Het bedrag is een ruime verdubbeling van de totale publieke financiering in alternatieve eiwitten een jaar eerder. Met 2022 erbij komt het totale financiering van overheden voor het eerst over de $ 1 miljard, zo berekende GFI.

Van het bedrag van 2022 gaat zo’n € 180 miljoen naar onderzoek en ontwikkeling, $ 290 miljoen naar commercialisering en infrastructuur en $ 165 miljoen naar initiatieven die deze beide elementen combineren.

Koplopers investeringen alternatieve eiwitten

Op het gebied van plantaardige voeding noemt GFI Denemarken en Canada als koplopers in investeringen. Denemarken kondigde een investering van bijna $ 100 miljoen (€ 90 miljoen) aan in een Plant Fonds om de teelt en consumptie van plantaardig voedsel te stimuleren. Canada trok via Protein Industries Canada en Invest in Canada $ 127 miljoen uit voor stimulering van ontwikkeling van hoogwaardige plantaardige producten en promotie van de sector.

Nederland zet in op kweekvlees

Nederland wordt, samen met Singapore, genoemd als leider in kweekvlees en cellulaire landbouw. Met € 60 miljoen uit het Nationaal Groeifonds moet een systeem van cellulaire landbouw opgezet worden. GFI merkt wel op dat hoewel Nederland sinds het begin van de ontwikkeling van kweekvlees financieel betrokken was (met een onderzoeksubsidie van $ 2,3 miljoen voor de eerste kweekvleeshamburger), de aandacht voor de sector tot 2020 minimaal is geweest. Pas daarna kwam cellulaire landbouw weer op de kaart.

Op het gebied van infrastructuur en kapitaalinvesteringen namen Israël en Australië grote stappen. Israël trok $ 14 miljoen uit voor het bouwen van fermentatiefaciliteiten. Ook zette het het grootste kweekvleesconsortium tot nu toe op waarin zowel voedselproducenten als academici zitten. Australië investeerde $ 75 miljoen in de bouw van drie productielocaties voor plantaardige eiwitten.

Lees meer over

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin