Skip to content

Pizza’s in Duitsland duurder, aardappelen goedkoper

De consumentenprijs voor voedingsmiddelen in Duitsland lag vorige maand 16,6% hoger dan een jaar geleden.

Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De consumentenprijs voor voedingsmiddelen in Duitsland lag vorige maand 16,6% hoger dan een jaar geleden. Ten opzichte van juli gingen de prijzen nog eens 1,5% omhoog. Met name pizza’s werden duurder, terwijl aardappelen in prijs zijn verlaagd.

In vergelijking met de 12% in Nederland viel de inflatie in Duitsland in augustus veel lager uit met 7,9%. Treinkaartjes van € 9 en een korting op de brandstofprijs zijn daarvan de belangrijkste redenen. Dat effect vervalt echter in september. Ondanks de zogenoemde tankkorting was energie nog 35,6% duurder dan vorig jaar. Zonder rekening te houden met duurdere energie en voeding zou de inflatie in Duitsland uit komen op 3,5% en dat is dus nog niet de helft van de 7,9% in de totale kostenstijging.

Ten opzichte van juli werden vorige maand vooral pizza’s, rijst, deegwaren en houdbare melk duurder met prijsverhogingen van 4 tot 7,5% in een maand tijd. Aardappelen werden daarentegen seizoensmatig goedkoper. De komst van de nieuwe oogst aan aardappelen op de markt resulteerde in een prijsdaling van 4,7% ten opzichte van juli.

Aardappelen

De prijsdaling bij de aardappelen verkleint het prijsverschil met een jaar geleden in deze productgroep naar 4,7%. In maart en april was dit verschil het grootst met bijna 14%. Sindsdien nam het verschil af, met de grootste verlagingen in juli en augustus. Dat laatste heeft vooral te maken met het toenemende aanbod van aardappelen uit oogst 2022. Naast tafelaardappelen zijn ook aardappelproducten wat goedkoper geworden. Chips zijn bijvoorbeeld bijna 2% in prijs gedaald ten opzichte van juli.

Op jaarbasis vinden we de grootste prijsstijgingen bij spijsoliën en -vetten (+44,5%). Boter is bijna 50% duurder geworden in een jaar tijd. Opvallend groot zijn ook de prijsverhogingen in het zuivelschap. Halfvolle en magere melk zijn ruim een derde in prijs verhoogd. Volle melk is iets meer dan 30% duurder geworden. Voor kaas moet ruim een kwart meer worden betaald dan vorig jaar.

Graanproducten

Mede door de forse prijsverhoging bij pizza’s is de gemiddelde prijs van brood en graanproducten gestegen tot ruim 17% boven het niveau van vorig jaar. In Duitsland zijn ook de broden en broodjes met dit percentage in prijs verhoogd. In Nederland blijft de prijsverhoging van brood nog onder de 10%.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin