Skip to content

Plant Protein Forward moet leiden tot opschaling eiwitteelt

Het nieuwe programma Plant Protein Forward van Rabobank, Foodvalley NL en het Interprovinciaal Eiwitoverleg ondersteunt keteninitiatieven waarin de boer centraal staat.

plant protein forward dutch edamame

De eerste die gebruik maakt van Plant Protein Forward is Dutch Edamame, een boerencollectief dat verse sojaboontjes teelt. - Foto: Canva/Olga Chzhu

Rabobank, Foodvalley NL en het Interprovinciaal Eiwitoverleg hebben een nieuw programma gelanceerd: Plant Protein Forward. Daarmee ondersteunen ze keteninitiatieven waarin de boer een centrale rol heeft.

Het gaat om een meerjarig programma waarbij zes keteninitatieven worden ondersteund bij de opschaling, professionalisering en het vinden van afzet. De initiatieven krijgen een zogenoemde ‘ketenversterker’ om mee te denken over deze thema’s. Lopende keteninitiatieven leveren al duurzame, gezonde en smakelijke producten en ingrediënten op, maar structurele afzet blijft vaak achter. Het doel van het programma is het opschalen van de initiatieven die bijdragen aan een grotere consumptie van Nederlands geteelde plantaardig eiwit.

Dutch Edamame eerste deelnemer

De eerste organisatie die gebruik gaat maken van Plant Protein Forward is Dutch Edamame, een boerencollectief dat verse sojaboontjes teelt. Harry Schreuder, mede-oprichter van Dutch Edamame: “Nu kiezen supermarkten en cateraars vaak voor Edamame uit Azië, terwijl wij de teelt inmiddels goed in de vingers hebben. Waarom van ver halen als het dichtbij kan worden geteeld en zoveel voordelen biedt? Met Plant Protein Forward willen we Dutch Edamame uiterlijk in 2025 beschikbaar hebben voor alle Nederlanders.”

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin