Doorgaan naar artikel

Prijs grootste belemmering voor ‘duurzaam eten’

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De prijs is een van de belangrijkste belemmeringen om ‘duurzaam te eten’. Daarnaast zijn het gebrek aan kennis, moeite hebben om duurzaam voedsel te herkennen en beperkte beschikbaarheid belemmeringen waarom consumenten geen duurzaam voedsel consumeren.

Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Consumentenbond BEUC in elf Europese landen, waaronder Nederland. Naast deze factoren werd in Nederland ook moeite met verandering en onverschilligheid ten aanzien van duurzaamheidsaspecten genoemd als beperkende factoren om duurzamer te gaan eten.

Lees verder onder de tweet

Eerlijke inkomsten voor boer ook duurzaam

De consumenten in het onderzoek zien duurzaam eten als voedsel met een lage milieu-impact (48,6%) en het vermijden van genetische modificatie en gewasbeschermingsmiddelen (42,6%). De associaties met duurzaam eten zijn consistent in alle landen, maar voor Nederland en België is er een specifiek kenmerk dat eruit sprong: bijna een derde van de respondenten uit België en Nederland associeert ‘duurzaam voedsel’ met ‘eerlijke inkomsten voor boeren’.

Dit grotere bewustzijn van de situatie van boeren door Belgische en Nederlandse consumenten komt mogelijk door de maatschappelijke context en de boerenprotesten die in het najaar van 2019 in Nederland plaatsvonden (toen de enquête werd gehouden), aldus de consumentenorganisatie. Bijna 30% van alle ondervraagden geeft aan een hogere prijs te willen betalen zodat boeren een eerlijkere prijs krijgen.

Consument wil minder dierlijk en meer plantaardig eten

Van de ondervraagde consumenten geeft een derde aan de consumptie van rood vlees te willen minderen. Volgens de consumentenorganisatie komt dat mogelijk doordat een deel (35,4%) van de respondenten aangeeft dat ze de roodvleesconsumptie al verminderd heeft vanwege het milieu. Iets meer dan 20% geeft aan de consumptie van zuivel te willen minderen.

Tegelijkertijd geeft bijna 45% aan meer groenten/plantaardige producten te willen eten. Voor insecten en kweekvlees staan consumenten minder open: 10,3% staat open om vlees te vervangen door insecten en 13,4% zou regulier vlees willen vervangen door kweekvlees.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin