Prijsstijging voeding stagneert in België

03-01 | |
Bij brood stagneert de prijsstijging in België of is er al sprake van een lichte daling. - Foto: Ronald Hissink
Bij brood stagneert de prijsstijging in België of is er al sprake van een lichte daling. - Foto: Ronald Hissink

De prijsstijging bij voedingsmiddelen is tot staan gekomen in België. Zowel in november als december was voeding 14,5% duurder dan een jaar eerder, blijkt uit voorlopige cijfers van het statistiekbureau StatBel.

Ook de bijdrage van voedingsmiddelenprijzen aan de inflatie in België is gestabiliseerd. Het aandeel van voeding in de Belgische inflatie bedraagt 2,77%. Daarmee doet voeding op dit moment niet veel onder voor de invloed van de duurdere energie (3,25%) op de geldontwaarding voor consumenten. De inflatie in België zakte vorige maand licht naar 10,35%.

Prijsdaling meel en andere granen

Binnen het voedingsmiddelenpakket valt vooral de scherpe daling in de prijsvorming bij meel en andere granen op. In november waren deze producten nog bijna 35% duurder dan in dezelfde maand van 2021. Vorige maand slonk het verschil op jaarbasis tot net iets meer dan een kwart, waarmee het prijsverschil weer terug is op het niveau van oktober. De scherpe prijsverhoging in november was daarmee een tijdelijke.

Opvallend sterk zijn nog steeds de prijsverhogingen bij spijsoliën en -vetten. Het prijsverschil bij deze producten is toegenomen van 25% in november tot 29% in de laatste maand van 2022. Ook de zuivelprijzen blijven stijgen voor de Belgische consument. Vorige maand was zuivel 22,6% duurder dan eind 2021. Bij brood en vlees stagneert de prijsstijging of is er al sprake van een lichte daling.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer