Doorgaan naar artikel

Rabo: omzet zuivelreuzen wereldwijd gegroeid

De grootste zuivelbedrijven in de wereld hebben vorig jaar meer omzet gedraaid dan een jaar eerder.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

De grootste zuivelbedrijven in de wereld hebben vorig jaar meer omzet gedraaid dan een jaar eerder. De gezamenlijke omzet van de wereldwijde top 20 van zuivelbedrijven steeg in 2021 met 9,3% ten opzichte van 2020 omgerekend naar Amerikaanse dollars. In 2020 was juist sprake van een daling van hun zuivelafzet met 0,1% ten opzichte van 2019. Omgerekend naar euro’s steeg de omzet in 2021 met 5%.

Rabobank-analisten Richard Scheper en Mary Ledman noemen een aantal oorzaken voor de stijgende omzet. “De vraag naar zuivelproducten groeide in de wereld, ondersteund door het herstel in de foodservice na de coronacrisis en de sterke verkopen in de retailkanalen”, schrijven ze in het rapport Global Dairy Top 20. “Gecombineerd met een lager dan verwachte groei van de melkproductie in de belangrijkste exportregio’s en een uitzonderlijk sterke Chinese importvraag, stegen de zuivelprijzen in 2021 naar hoge niveaus.”

Ranglijst

De Rabo-analisten hebben een ranglijst samengesteld van de grootste 20 zuivelbedrijven in de wereld, gebaseerd op de omzetten in 2021. De omzetten van fusies en overnames zijn meegeteld als sprake is van een meerderheidsbelang en de fusie of overname uiterlijk 30 juni 2022 was afgerond. De analisten constateren een kleiner aantal fusies en overnames door de top 20 van zuivelbedrijven. “In 2021 bleef het aantal fusies en overnames vrij stabiel vergeleken met 2020. Maar het aantal daalde in de eerste helft van 2022, met ongeveer tien aangekondigde deals tegenover ongeveer deals in 2021.”

Plantaardige zuivelvervangers

De zuivelconcerns verkopen steeds meer plantaardige zuivelvervangers. Er waren tal van lanceringen van zuivelvervangers, schrijven de analisten. “Variërend van dranken, yoghurt, desserts, kaas en hybride producten. Zuivelvervangers komen steeds meer voor in het productportfolio van de top 20-bedrijven. Dat maakt het moeilijker om de inkomsten uit zuivel precies te bepalen. Daardoor wordt ook de aanduiding van wat een zuivelproduct is veel vager.”

Nestlé

De Rabo-analisten noemen als voorbeeld Nestlé. Het concern heeft zijn positie in plantaardige voeding versterkt door een meerderheidsaandeel te nemen in Orgain, producent van plantaardige voeding.

Hoge wereldwijde zuivelomzetten verwacht

Vooruitkijkend op de rest van dit jaar verwachten de analisten opnieuw hoge wereldwijde zuivelomzetten. “De onderliggende zuivelgrondstofprijzen bereiken records of bijna-records, gedragen door de oorlog in Oekraïne en oplopende inflatie. Maar in de tweede helft van 2022 verwachten we een zwakkere wereldwijde vraag naar zuivel door een combinatie van Covid-19-gerelateerde lockdowns, inflatie die de koopkracht van consumenten aantast en andere economische tegenwind.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin