Renewi investeert in recyclinginstallatie voor over-de-datumproducten

16-06 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Renewi Organics heeft op zijn locatie in Amsterdam een nieuwe over-de-datumproducten (ODP)-installatie in gebruik genomen.

Hiermee kunnen op jaarbasis ruim 65.000 ton organische reststromen worden verwerkt met als doel er uiteindelijk BIO-LNG en BIO-CO2 van te produceren en warmte of elektriciteit mee op te wekken.

Hypermoderne installatie

De nieuwe hypermoderne installatie verwerkt tot 60 ton voedselafval per uur. Daarbij gaat het zowel om producten die niet verkocht zijn voor de uiterste verkoopdatum als om etensresten, bijvoorbeeld uit restaurants en supermarkten. “We hebben een systeem ontwikkeld dat voldoende capaciteit biedt, waardoor het continu draaien kan”, licht Erik Goldberg, Manager Organics van Renewi, toe. “Continuïteit in productie is erg belangrijk om zo de aanvoer voor het vergistingsproces te waarborgen.”

12.000 huishoudens

De nieuwe lijn verwerkt niet alleen sneller en meer materialen, ook de kwaliteit van de gerecyclede materialen ligt hoger, benadrukt hij. De verwerkte ODP-stroom wordt in een eigen vergistingsinstallatie van Renewi op dezelfde locatie verder vergist. Tijdens dit vergistingsproces ontstaat er BIO-gas, waarvan een deel wordt terug geleverd aan het Amsterdamse elektriciteitsnetwerk. Dit voorziet ruim 12.000 huishoudens van elektriciteit en warmte. Een ander product dat hieruit wordt gemaakt is BIO-LNG, een duurzame transitiebrandstof die gewonnen wordt uit het biogas van de organische reststromen. BIO-LNG zorgt voor een flinke reductie van de CO2-uitstoot ten opzichte van reguliere brandstoffen en wordt ingezet ter verduurzaming van onder andere het zware wegtransport.

Noordzij
Wendy Noordzij Freelance redacteur


Beheer