Skip to content

Rietsuikerindustrie Brazilië in zwaar weer door corona

Updated on:
Business
Achtergrond
Productie van ethanol in Piracicaba, Brazilië. Ethanol wordt momenteel onder de kostprijs verkocht. - Foto: AFP

Productie van ethanol in Piracicaba, Brazilië. Ethanol wordt momenteel onder de kostprijs verkocht. - Foto: AFP

Vertegenwoordigers van de rietsuikerindustrie hebben de Braziliaanse regering gevraagd om noodmaatregelen om de sector te laten overleven.

De slechte financiële situatie van veel suikerfabrieken, de gevolgen van de Covid-19-crisis en de lage internationale olieprijzen vormen de ingrediënten voor een ‘perfecte storm’.

Ethanol onder kostprijs verkocht

Volgens de unie van de rietsuikerindustrie (Unica) is ethanol een van de producten die het meest door de crisis wordt getroffen. Ethanol wordt onder de kostprijs verkocht, de consumptie is met 60% gedaald, opslagtanks zitten vol en fabrieken overwegen de oogst, die net is begonnen, te onderbreken. Dit zal grote gevolgen hebben voor de hele keten: van suikerrietproducenten, machinebouwers en leveranciers tot coöperaties en werknemers in meer dan 1.200 Braziliaanse steden.

Er zijn 370 suikerfabrieken, 70.000 leveranciers van suikerriet en in totaal 2,3 miljoen directe en indirecte banen die nu worden bedreigd. “We verwachten een oogst van ruim 600 miljoen ton en als die niet kan worden geoogst, zal dat een ramp zijn voor de hele keten. Onze oproep aan de regering is om snel maatregelen te nemen”, zegt de voorzitter van Unica, Evandro Gussi.

Financiering ethanolvoorraden

Vertegenwoordigers van de rietsuikerindustrie hebben in een gezamenlijke brief aan president Bolsonaro gevraagd om zo snel mogelijk maatregelen te treffen. Zoals de instelling van een kredietlijn, met de ethanol in de opslagtanks als garantie (warrant), voor de financiering van € 1,7 miljard die nodig is voor de opslag van 6 miljard liter ethanol. De sector hoopt voor de financiering van ethanolvoorraden tegen een rente die vergelijkbaar is met die voor noodpakketten voor andere sectoren.

Zonder snelle noodmaatregelen zullen, volgens Unica, veel suikerrietfabrieken binnen enkele weken de activiteiten moeten staken. De fabrieken hebben geen cashflow en hebben het niet meer over winst maken maar over overleven. Door de toenemende concurrentie van de ethanolindustrie die met mais werkt, wordt de financiële situatie voor steeds meer rietsuikerfabrieken steeds nijpender. Voor het grootste deel van de Braziliaanse suikerfabrieken is de huidige suikerprijs onvoldoende om rendabel te produceren.

Vrijstelling van federale belasting

Unica, dat de fabrieken in het Midden tot Zuiden vertegenwoordigt, waar ongeveer 90% van het Braziliaanse suikerriet wordt verbouwd, heeft ook gevraagd om een vrijstelling van de federale belasting (PIS/Cofins) op gehydrateerde ethanol voor de hele productieketen, inclusief distributeurs. Nu betalen producenten 13 cent en distributeurs nog eens 11 cent belasting per liter op de verkoop van ethanol.

Verhoging belasting op benzine

De rietsuikerindustrie heeft ook gevraagd om een verhoging van de belasting op benzine, Cide genaamd, van 10 naar 50 cent per liter. Hierdoor zou het concurrentievermogen van ethanol verbeteren. Het ministerie van energie heeft gezegd dit te zullen onderzoeken en vooral de gevolgen voor de consument. Omdat de energiedichtheid van benzine hoger is dan die van ethanol, moet ethanol per liter aan de pomp minstens 70% goedkoper zijn.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin