Doorgaan naar artikel

Schijf van Vijf krijgt plantaardig alternatief

Foto: Canva

Foto: Canva

Diëtisten hebben een plantaardige versie gelanceerd van de Schijf van Vijf, het bekende voedingsadvies van het Voedingscentrum, genaamd: de Schijf for Life.

Dit is een veganistisch voedingsadvies dat volgens de bedenkers ‘aansluit op klimaat-, milieu-, en gezondheidsdoelen’. Deze schijf bevat voor meer dan de helft groente en fruit, met het advies om dagelijks zeker 300 gram groente en evenveel fruit te nuttigen. De rest is in drieën gedeeld; vet (noten, zaden, pitten, avocado en dagelijks een algenoliecapsule), eiwit (peulvruchten en sojaproducten) en zetmeel (granen en knolgewassen als aardappelen). Aanvullend wordt dagelijks vitamine B12 en D3 geadviseerd.

Klimaatverandering beperken

Het doel van de Schijf for Life is mensen informeren over adequate voeding, gezondheidsvoordelen van voeding optimaal te benutten en als derde punt de klimaatverandering beperken en herstel van biodiversiteit mede mogelijk maken.

In de Schijf van Vijf hebben groente en fruit een aandeel van zo’n 30%, net als brood, granen en aardappelen. Minder vlees en meer plantaardig is al een duidelijk credo van het Voedingscentrum.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin