Doorgaan naar artikel

Sojateelt niet rijp voor praktijk

Foto: Canva

Foto: Canva

In Nederland staat dit jaar amper 140 hectare soja, 340 hectare minder dan in 2019.

De ambitie was torenhoog: 10.000 hectare soja. Agrifirm Plant en Alpro, marktleider van drinks en voedingsproducten op plantaardige basis, gingen in 2016 een samenwerking aan. Nederlandse soja zou verwerkt worden in dit hoge segment, met maximale waarde voor de telers. Agrifirm Plant levert de kennis en kunde voor de teelt; Alpro de informatie en ervaring om de keten te optimaliseren. Teler en consument staan centraal in deze unieke samenwerking, aldus de partijen destijds.

Te kwetsbare teelt voor Nederlandse omstandigheden

Alpro zal zijn soja voorlopig nog uit het buitenland moeten halen, is 4 jaar later de harde conclusie. In Nederland staat dit jaar amper 140 hectare soja, maar liefst 340 hectare minder dan in 2019. Ko Francke, adjunct-directeur CZAV, windt er geen doekjes om: “Een veel te kwetsbare teelt voor Nederlandse omstandigheden. De oogst valt laat en de risico’s worden onvoldoende afgedekt. Een erg moeilijk verhaal.’ Hij verwacht dat het areaal nog verder gaat krimpen.

Klimaat Nederland

2018 en 2019 leken als droge jaren uitstekend voor de teelt van soja. De natte herfst van 2019 gooide echter roet in het eten. De oogst viel tegen, en de kwaliteit van het geoogste product was matig. Niet goed genoeg voor de verwerking tot plantaardige alternatief voor yoghurts en room.

Als Nederland echt een rol wil spelen in de teelt van soja, dan zijn andere rassen nodig. Rassen bestand tegen het grillige Nederlandse klimaat. Voorlopig zijn deze niet beschikbaar.

Lees ook Sojabonenteelt bijna verdwenen door oogstrisico

Snel delen

Image
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin