Doorgaan naar artikel

Sorghum is een ondergewaardeerd gewas voor duurzame landbouw

Sorghum heeft de potentie om de landbouw om te vormen tot een duurzaam voedselsysteem. Maar het gewas wordt ondergewaardeerd, stelt Nate Blum, CEO van Sorghum United.

Geüpdatet op:
Opinie
Agri
Sustainable food
sorghum duurzame landbouw premium

Oogst van sorghum. Volgens Nate Blum is sorghum een ondergewaardeerd gewas, maar heeft het de potentie om de landbouw om te vormen tot een duurzaam voedselsysteem. Foto: Bert Jansen

Sorghum heeft de potentie om de landbouw om te vormen tot een duurzaam voedselsysteem. Maar het gewas wordt ondergewaardeerd, stelt Nate Blum, CEO van Sorghum United, een internationale NGO die zich inzet voor onderwijs en marktontwikkeling voor sorghum en aanverwante kleine granen.

In mijn rol bij Sorghum United ben ik uit eerste hand getuige geweest van het immense potentieel van sorghum om de landbouw om te vormen tot een regeneratief systeem. Maar dit legendarische graangewas wordt vaak over het hoofd gezien als we het hebben over duurzaam voedsel. Het is tijd om sorghum te erkennen als het extreem winterharde, veelzijdige gewas dat het is. Een gewas dat boeren in staat stelt om herstellende technieken toe te passen en tegelijkertijd gezonde voeding te leveren.

Wortelstelsel van sorghum legt koolstof vast in de bodem

Sorghum heeft voordelen die traditionele gewassen als mais en sojabonen niet hebben. Als warmteminnende C4-plant gedijt sorghum in hete, droge omstandigheden die andere gewassen belasten. Zijn droogtetolerantie en bescheiden irrigatiebehoefte zijn cruciale voordelen nu de klimaatverandering de neerslagpatronen verandert. Het uitgebreide wortelstelsel van sorghum legt koolstof vast in de bodem, waardoor organische stof wordt opgebouwd. De aanzienlijke biomassa die overblijft na de oogst, vult voedingsstoffen in de grond aan.

Door sorghum te integreren, kunnen boeren de biodiversiteit vergroten en uitgeputte bodems herstellen

Door sorghum op te nemen in vruchtwisselingen krijgen boeren een ziekte bestrijdend tussengewas. Het beperkt plagen en vermindert de behoefte aan herbiciden. Sorghum heeft ook instelbare plant- en oogsttijden, trekt nuttige insecten aan en vereist een minimale bemesting. Deze robuuste eigenschappen maken sorghum ideaal voor conserverende landbouwmethoden zoals groenbemester, tussenteelt en gewasrotatie. Door sorghum te integreren, kunnen boeren de biodiversiteit vergroten en uitgeputte bodems herstellen. Het is een fundamenteel onderdeel van regeneratieve landbouw.

Sorghum biedt gezondheidsvoordelen

Tegelijkertijd levert sorghum waardevolle voeding voor mens en dier. Van zoete, sappige stengels tot oude granen zoals milo: sorghum biedt gezondheidsvoordelen. Als glutenvrij alternatief voor tarwe biedt sorghum proteïne, ijzer en calcium. De milde smaak van het graan doet het goed in recepten van brood tot bier. Sorghumvoer en kuilvoer voeden vee ook op een milieubewuste manier.

Dankzij zijn aanpassingsvermogen heeft sorghum eeuwenlang beschavingen op verschillende continenten in stand gehouden. Dit dynamische graan helpt boeren om het land te onderhouden door middel van herstellende methoden. Nu de klimaatproblemen toenemen, hebben we behoefte aan veerkrachtige gewassen zoals sorghum. Daarom geeft onze organisatie boeren voorlichting over het opnemen van sorghum in ecologisch verantwoorde rotaties. Met kennis en beschikbaarheid kunnen meer boeren sorghum als rotatiegewas gebruiken om minder chemicaliën te gebruiken, de bodem te voeden, water te besparen en gezond voedsel te produceren.

Nu de klimaatproblemen toenemen, hebben we behoefte aan veerkrachtige gewassen zoals sorghum

De diversiteit en flexibiliteit van sorghum zullen van cruciaal belang zijn als de landbouw zich ontwikkelt om toekomstige uitdagingen aan te gaan. Dit over het hoofd geziene gewas kan duurzamere voedselsystemen aandrijven, ten voordele van mensen en de planeet. Laten we sorghum de hoofdrol geven die het verdient.

Snel delen

Nate Blum

CEO van BlüMilo en Sorghum United

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin