Skip to content

Staking bij Cargill-locaties Nederland

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
De fabriek van Cargill in Rotterdam. Het is één van de vier locaties waar de werkzaamheden zijn neergelegd. Foto: ANP

De fabriek van Cargill in Rotterdam. Het is één van de vier locaties waar de werkzaamheden zijn neergelegd. Foto: ANP

Op vier locaties van handelshuis Cargill in Nederland hebben medewerkers het werk neergelegd. Aanleiding is het aflopen van het ultimatum dat werknemers stelden aan de directie van het Amerikaanse bedrijf.

De medewerkers en Cargill zijn het niet eens geworden over een nieuwe cao. De stakingen zijn in principe voor onbepaalde tijd. Volgens Cargill is het ‘absoluut noodzakelijk’ dat er zo snel mogelijk overeenstemming wordt bereikt. “Aangezien Cargill van cruciaal belang is voor het leveren van producten aan de levensmiddelen- en farmaceutische industrie, zijn we van mening dat met name tijdens de pandemie productieonderbrekingen onaanvaardbaar zijn voor onze klanten”, zo laat een woordvoerder van Cargill weten.

5% meer loon

De medewerkers willen onder andere 5% meer loon. Volgens werknemersvakbond FNV maakt Cargill misbruik van de coronapandemie door te stellen dat er daardoor geen financiële ruimte is. Cargill zegt dat ‘gezien de huidige omstandigheden in Nederland’ een stijging van 4-5% per jaar onacceptabel is.

Sinds maandagmiddag 12.00 uur zijn de werkzaamheden stilgelegd. Het gaat om fabrieken in Bergen op Zoom (zoetstoffen), Sas van Gent (zoetstoffen), Amsterdam (granen en oliehoudende zaden) en Rotterdam (plantaardige oliën).

Cargill bood de ongeveer 600 werknemers die vallen onder de cao Cargill BV een loonsverhoging van 3,5% in een cao met een looptijd van 18 maanden. Dat vinden de FNV- en CNV-leden onvoldoende. Daarom hebben ze het eindbod van Cargill vorige week afgewezen.

De werkgever schijnt haar medewerkers niet serieus te nemen. We zijn er klaar mee. De fabrieken gaan plat

Sinds 31 juli 2020 is er geen cao. Jos Hendriks, FNV-bestuurder Voedingsindustrie: “We hebben ons voorstel in juli ingediend. Uiteindelijk hebben we op 18 september het eerste gesprek gevoerd. Er is daarna al een eindbod gedaan door de directie, dat is weggestemd. Direct daarop gaven ze aan opnieuw met een bod te komen dat we uiteindelijk 23 december hebben gekregen. Het was weer volstrekt onvoldoende. De werkgever schijnt haar medewerkers niet serieus te nemen. We zijn er klaar mee. De fabrieken gaan plat.”

Cargill heeft wereldwijd zo’n 155.000 werknemers. In Nederland gaat het om 2.300 mensen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin