Skip to content

Supermarkten zetten nieuwe organisatie op voor Beter voor Natuur en Boer

Binnen een paar weken is er een nieuwe zelfstandige organisatie voor het keurmerk Beter voor Natuur en Boer.

Beter voor Natuur en Boer zelfstandige organisatie

Het keurmerk Beter voor Natuur en Boer, opgezet door Albert Heijn, krijgt een zelfstandige organisatie, gezamenlijk opgericht door supermarkten. - Foto: Albert Heijn

Binnen een paar weken is er een nieuwe zelfstandige organisatie voor het keurmerk Beter voor Natuur en Boer. De supermarkten zetten deze gezamenlijk op. Dat zegt Marc Jansen, directeur van supermarktorganisatie CBL.

Om dit keurmerk op te waarderen tot topkeurmerk moet het onafhankelijk kunnen opereren. Dit gaat dus buiten Albert Heijn, die dit keurmerk heeft opgezet, aldus Jansen in een interview met vakblad Groenten&Fruit.

Verder met belangrijk thema uit geklapt Landbouwakkoord

Op deze manier gaan de supermarkten verder met een belangrijk thema uit de mislukte onderhandelingen over het Landbouwakkoord: een nieuwe duurzaamheidsstandaard. Het AH-bedrijfskeurmerk Beter voor Natuur en Boer moet de basis worden voor een nieuw verdienmodel.

Dat model regelt de extra vergoeding aan AH-telers voor kosten van verduurzaming. Dat kan verduurzaming versnellen. Het keurmerk dekt bovendien al vrijwel alle plantaardige en dierlijke ketens. De nieuwe organisatie die nu in de maak is, gaat in samenspraak met ketenpartijen de nieuwe, hogere duurzaamheidsstandaard opstellen, doorgerekend door onafhankelijke partijen zoals Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).

Aan die nieuwe standaard moeten topkeurmerken als On the Way to PlanetProof of straks Beter voor Natuur en Boer voldoen. Jansen: “Dan kun je kiezen als teler of boer welk topkeurmerk je gebruikt. Onze voorkeur heeft Beter voor Natuur en Boer. En onze leden hebben gezegd nooit onder de eigen standaard te zullen inkopen bij Nederlandse boeren en tuinders.”

Lees ook: Suzanne van der Pijll: ‘Aandacht voor Topkeurmerken en ketenafspraken in Landbouwakkoord’

Bestaande keurmerken straks wellicht overbodig

Deze topkeurmerken kunnen een aantal nu bestaande andere keurmerken wellicht overbodig maken. Jansen: “We vinden dat het met de private keurmerken wat ongecoördineerd is aangevlogen. De dierlijke keurmerken zoals Beter Leven, laten de thema’s milieu en arbeid liggen. Bovendien verwatert de eventuele meerprijs nu bij de afzetorganisaties. Die komt niet één op één bij de telers en boeren terecht.”

Een nieuw, breed keurmerk moet ook de leveringszekerheid vergroten voor leveranciers. Jansen: “Het klopt dat we meer leveringszekerheid willen. Bij een internationale crisis kunnen telers het product nu voor meer in het buitenland verkopen. We zoeken telers die deze lokroep willen weerstaan en begrijpen dat ze met vaste samenwerking misschien twee keer een piekprijs mislopen op de vrije markt, maar door samenwerking ook drie keer een inzinking mislopen.”

Lees het interview met Marc Jansen van CBL op gfactueel.nl

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin