Doorgaan naar artikel

Supermarktgigant Walmart bouwt tweede zuivelfabriek in VS

Walmart gaat een tweede zuivelfabriek in de VS bouwen. De bouw van de eerste fabriek van de supermarktgigant zorgde voor onrust in de zuivelsector.

Walmart zorgde met de bouw van de eerste eigen zuivelfabriek voor onrust op de Amerikaanse zuivelmarkt. - Foto: ANP

Walmart zorgde met de bouw van de eerste eigen zuivelfabriek voor onrust op de Amerikaanse zuivelmarkt. - Foto: ANP

Walmart gaat een tweede zuivelfabriek in de Verenigde Staten bouwen. De Amerikaanse supermarktgigant bouwde in 2018 al een eerste eigen zuivelfabriek in Fort Wayne, Indiana.

Dit had grote gevolgen voor de Amerikaanse zuivelsector. Nu liggen er plannen voor een zuivelfabriek in Valdosta, Georgia. De bedoeling is om de productielocatie in 2025 in gebruik te nemen. Volgens persbureau AP gaat het om een investering van $ 350 miljoen.

Bouw eerste fabriek zorgde voor onrust zuivelmarkt

De bouw van de eerste eigen zuivelfabriek zorgde voor onrust op de Amerikaanse zuivelmarkt. Zo zag de inmiddels failliete zuivelgigant Dean Foods, voorheen een belangrijke leverancier van Walmart, zich gedwongen de contracten met meer dan 100 melkveehouders op te zeggen. Doel van Walmart is om met de eigen zuivelfabrieken meer controle te krijgen over de aanvoer, het aanbod en de prijs.

De nieuwe fabriek richt zich op de productie van diverse varianten dagverse melk en chocolademelk die de supermarktketen verkoopt onder de merken Great Value en Member’s Mark. De nieuwe vestiging biedt werkgelegenheid aan 400 mensen en bedient straks meer dan 750 Walmarts en Sam’s Clubs (onderdeel van Walmart) in het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Melk van melkvehouders in nabije omgeving

De nodige melk betrekt Walmart naar eigen zeggen van melkveehouders in de nabije omgeving. Critici waarschuwen volgens AP dat Walmart slechts melk koopt van een handvol zeer grote melkveebedrijven. Daardoor komen kleinere melkveebedrijven verder onder druk te staan.

Walmart gaat met deze stap verder met investeren in de eigen toeleveringsketen. Dat doet de supermarktketen niet alleen met zuivel. Zo beschikt de retailer ook over twee eigen locaties voor de verwerking van rundvlees. Het bedrijf heeft ook geïnvesteerd in de activiteiten van vleesveebedrijf Sustainable Beef LCC.

Lees ook: Walmart verkoopt Franse melk in China

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin