Skip to content

Uitstel van betaling voor Dean Foods

Updated on:
Bedrijven
Nieuws

Dean Foods heeft uitstel van betaling aangevraagd.

De Amerikaanse zuivelgigant is in vergevorderde onderhandelingen met Dairy Farmers of Amerika voor mogelijke overname. De aanvraag van Chapter 11 geeft Dean Foods de mogelijkheid te blijven draaien terwijl er een oplossing gezocht wordt om schuldeisers te kunnen betalen en de onderneming te reorganiseren.

Hevige concurrentie en stijging melkprijs

Dean Foods is naar eigen zeggen de grootste verwerker van verse melk en andere zuivelproducten in de Verenigde Staten, maar zag de winstmarges verdampen als gevolg van hevige concurrentie en de stijging van de melkprijs. Vooral de prijzenslag met de eigen huismerken van supermarkten is hevig. Supermarkten zouden zuivel onder huismerk onder de kostprijs hebben verkocht om klanten naar hun winkels te lokken, zo meldt persbureau Bloomberg. De verliezen bij Dean Foods stapelden zich verder op nadat de grootste klant supermarktketen Walmart een eigen zuivelfabriek bouwde.

Plantaardige alternatieven

Een ander fenomeen dat zich ook in de VS manifesteert, is een afname van de zuivelconsumptie als gevolg van toegenomen consumptie van plantaardige alternatieven en water. Dean Foods is met omzet van omgerekend € 7 miljard in 2018 de elfde grootste zuivelonderneming in de wereld. Dairy Farmers of Amerika met een omzet van ruim € 12 miljard de zesde. Dean Foods telde in 2018 60 productielocaties in de VS. De handel in aandelen Dean Foods werd begin afgelopen dinsdag stilgelegd na aankondiging dat de onderneming faillissementsbescherming heeft aangevraagd. De beurskoers van Dean is dit jaar met 79% gedaald.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin