Skip to content

Tijd voor gastronomisch perspectief in klimaatdiscussie

Als je op de website van de klimaattop COP26 zoekt op het woord ‘food’, komt het niet naar boven.

Column
Food
Gerecht in restaurant Bolenius dat groente centraal stelt. De drang om vlees te verwerken in gerechten zou minder zijn als iedereen groenten even lekker kan laten smaken, zegt Peter Klosse. Foto: Koos Groenewold

Gerecht in restaurant Bolenius dat groente centraal stelt. De drang om vlees te verwerken in gerechten zou minder zijn als iedereen groenten even lekker kan laten smaken, zegt Peter Klosse. Foto: Koos Groenewold

In november werd de klimaattop COP26 gehouden in Glasgow. ‘A pivotal moment in the fight against climate change’ is te lezen op de website. Velen vrezen dat het weer een loze kreet zal blijken. Ondanks decennia met conferenties en afspraken is de uitstoot van broeikasgassen exponentieel gestegen.

Als je op de COP-website zoekt op het woord ‘food’, komt het niet naar boven. Zou het daarmee te maken hebben? Meer dan een derde van de broeikasgassen wordt veroorzaakt door het wereldvoedselsysteem. Het is een onderwerp dat men blijkbaar liever niet bespreekt, laat staan aanpakt.

Breder kijken dan minder vlees

Het wereldvoedselsysteem is het resultaat van onze individuele voedselkeuzes. Wat we eten en de manier waarop het geproduceerd wordt, heeft een grote invloed op de mens en de planeet. Het valt dus niet te ontkennen dat andere voedselkeuzes bijdragen aan een betere wereld. Betere voedselkeuzes veranderen het systeem, langzaam maar zeker. Als het gaat over oplossingen, dan heeft men het al snel over het eten van minder vlees. Maar is dat niet te oppervlakkig? Voor échte oplossingen zullen we breder en vooral systemischer moeten kijken.

Betere voedselkeuzes veranderen het systeem

Misschien is het tijd voor het gastronomische perspectief. Gastronomie is de wetenschap van smaak en proeven. De wetenschap van producteigenschappen en persoonlijke voorkeuren. De missie van de gastronomie is om eten zo lekker mogelijk te maken, zodat het met plezier geconsumeerd wordt. Het verbindt het land (en de zee) waar ons eten vandaan komt, met de tafel waar het aan gegeten wordt. De drang om vlees te verwerken in gerechten zou minder zijn als iedereen in staat zou zijn om groenten even lekker te laten smaken.

Motor van voedselkeuzes

‘Lekker eten’ wil iedereen: lekker is de motor van voedselkeuzes. Helaas weten veel mensen nauwelijks nog hoe zij zelf het eigen eten lekker kunnen maken, op een gezonde manier. Het wordt tijd om ‘lekker’ op de agenda te zetten. Tijd om koks op een voetstuk te zetten en mensen te leren koken. Zo worden we niet meer afhankelijk van loze kreten die ontstaan aan onderhandelingstafels, maar stellen we collectief mensen in staat om zelf betere keuzes te maken. Niemand heeft immers bezwaar tegen lekker eten.

Snel delen

Peter Klosse
Peter Klosse

eigenaar van Hotel Gastronomique De Echoput en grondlegger van de Academie voor Gastronomie en T.A.S.T.E. (The Academy for Scientific Taste Evaluation)

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin