Skip to content

‘Tijdsverspilling is vijand van voedselomslag’

Updated on:
Business
Nieuws
Lege schappen in een Londense supermarkt. Corona heeft voor meer onzekerheid op de voedselmarkt gezorgd. - Foto: Dinendra Haria/LNP/Shutterstock

Lege schappen in een Londense supermarkt. Corona heeft voor meer onzekerheid op de voedselmarkt gezorgd. - Foto: Dinendra Haria/LNP/Shutterstock

Tijdverspilling is de grootste vijand van de veranderingen die nodig zijn in het voedselsysteem. Dat blijkt uit een advies van een deskundigengroep dat is uitgebracht aan de Europese Commissie.

De High Level Expert Group (HLEG) zegt dat kennisontwikkeling en verandering van het systeem moeten samengaan.

Veranderingen moeten worden gestoeld op kennis en wetenschap, aldus HLEG. De deskundigengroep geeft adviezen aan de Europese Commissie om te helpen bij de omslagen die nodig zijn om de klimaatverandering op te vangen en tegelijkertijd de voedselvoorziening zeker te stellen en gezondheidsproblemen als gevolg van (verkeerde) diëten te lijf te gaan.

Voedselzekerheid

De Covid-19-pandemie heeft gezorgd voor meer onzekerheid, waarbij de kwetsbaarheden van het wereldvoedselsysteem onder druk kwamen. Binnen Europa heeft de voedselvoorziening geen gevaar gelopen tijdens de pandemie. Maar in andere werelddelen raakten handelsstromen en levensmiddelenketens verstoord.

Volgens de deskundigen zijn de verbindingen tussen voedselsystemen, volksgezondheid, het milieu, klimaatverandering en de levensmiddelenmarkt overal zichtbaar.

Hoe al die verschillende factoren ingrijpen op het voedselsysteem moet beter in beeld komen, zeggen de deskundigen.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin