Skip to content

Timmermans: betrek hele keten in landbouwonderzoek

De landbouwwetenschap moet het nieuwe GLB niet beoordelen aan de hand van modellen voor het oude.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Frans Timmermans - Foto: ANP premium

Frans Timmermans - Foto: ANP

De landbouwwetenschap moet het nieuwe landbouwbeleid niet beoordelen aan de hand van modellen voor het oude landbouwbeleid. Dat zegt Europees commissaris Frans Timmermans. Hij roept de wetenschap op nieuwe modellen te ontwikkelen, die niet alleen kijken naar de productiekant, maar naar de gehele keten.

In gesprek met de Tweede Kamer zei Timmermans donderdag 7 oktober dat wetenschappelijke beoordelingen van de Boer-tot-Bordstrategie, waarin negatieve gevolgen worden berekend, beperkt zijn van opzet. Hij refereerde aan een onderzoek van de Kiel University, waarin geconcludeerd wordt dat de agrarische productie afneemt als de Boer-tot-Bordstrategie in Europa wordt uitgevoerd.

“Als je, zoals in Kiel, alleen maar naar de productiekant kijkt, krijg je per definitie een heel vertekend beeld. Dat is een algemeen probleem met het huidige wetenschappelijke model dat in al deze studies wordt gebruikt: de vraagzijde ontbreekt, terwijl daar ontzettend veel aan de hand is.’

Timmermans werd uitgelokt door PVV’er Alexander Kops die wees op de conclusies van het onderzoek uit Kiel.

Groeiende vraag naar duurzaam en biologisch eten

Volgens de Europees Commissaris is er een duidelijk groeiende vraag naar meer duurzaam voedsel. Die elementen moeten volgens hem ook bij de onderzoeken worden betrokken. “Mensen willen voedsel met minder bestrijdingsmiddelen, beter dierenwelzijn. In Europa is ook de consumptie van biologisch voedsel met 60% toegenomen in tien jaar tijd. Dat is best veel, al mag het van mij nog wel wat meer.”

Ik heb helemaal geen zin om mensen te vertellen wat ze moeten eten

Frans Timmermans

Timmermans zegt dat die toename van de consumptie van biologisch voedsel echt geen dramatische gevolgen heeft gehad voor de producenten in de land- en tuinbouw. Volgens hem hoeft dat dus ook niet te gebeuren als de Boer-tot-Bordstrategie wordt uitgevoerd met minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, minder kunstmest en meer biologische landbouw.

Nederlandse landbouw, beste in innovatie, heeft hoge prijs betaald

“De Boer-tot-Bordstrategie biedt mogelijkheden voor de agrarische sector en de samenleving als geheel, mits we innovatie toepassen. Dat is natuurlijk iets wat Nederland beter kan dan wie dan ook. De Kielse onderzoekers zeggen dat extensivering van landbouw automatisch leidt tot een veel groter areaal. Maar als je met mensen in Wageningen praat, zeggen ze dat dat helemaal niet hoeft.”

Timmermans zegt dat voedselverspilling fors moet verminderen. Dat klimaatbeleid ook effect kan hebben op het dieet, ligt voor de hand, vindt Timmermans. “Ik heb helemaal geen zin om mensen te vertellen wat ze moeten eten. Ik wil wel dat mensen weten dat wat ze eten gevolgen heeft voor het klimaat. Dan kunnen ze zelf bepalen of ze daar een bijdrage aan willen leveren of niet.”

Timmermans meent dat de Nederlandse landbouw voor een groot deel debet is aan het verdwijnen van veel soorten dieren en planten. “Nederland, waar we boeren decennia lang hebben verteld dat ze steeds intensiever landbouw moeten bedrijven, heeft een heel hoge prijs betaald.”

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin