Toezegging van Lidl voor inzet eerlijke prijzen

02-12-2020 | |
Foto: ANP
Farmers block Lidl’s central warehouse in Cloppenburg

De Duitse discounter Lidl zegt zich na een dagenlange boerenblokkade van zijn distributiecentrum in Cloppenburg (Nedersaksen) in te willen zetten voor een verbetering van de economische situatie van de boeren.

Die toezegging doet Lidl-topman Klaus Gehring in een brief aan de voor eerlijke prijzen actievoerende boeren in Cloppenburg. Aan die toezegging ging via de luidsprekers een voor iedereen hoorbaar telefoongesprek tussen de leiders van de actie en Gehring vooraf. Gehring, topman van de Schwarz-Gruppe waarvan Lidl onderdeel uitmaakt, belooft zich met zijn collega’s van de andere grote supermarktketens ‘sterk te zullen maken voor een verbetering van de situatie van de boeren’. Daarbij zullen ook de politiek en de boerenorganisaties worden betrokken, aldus Gehring. Die andere ketens zijn Aldi, Rewe en Edeka.

Uitlatingen landbouwminister Klöckner

Eerder hadden de toplieden van de ketens zich in een open brief aan bondskanselier Angela Merkel en landbouwminister Klöckner verontwaardigd getoond over uitlatingen van laatstgenoemde bewindsvrouw bij de presentatie van het wetsvoorstel tegen oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen. Hiermee moet de betreffende Europese richtlijn worden geïmplementeerd. Klöckner had gezegd dat kleinere leveranciers van de leidende retailers vaak onder druk worden gezet met de dreiging anders geen zaken met hen meer te kunnen doen.

Demonstraties voor eerlijke prijzen

Boerenfederatie het Deutsche Bauernverband (DBV) reageerde op zijn beurt met een open brief aan de grootgrutters dat Klöckner groot gelijk had met haar uitlatingen aan hun adres. In het afgelopen weekend leidde een en ander tot onder meer de blokkade in Cloppenburg, maar ook elders in Duitsland werd met tractoren door boeren gedemonstreerd voor eerlijke prijzen.

Dinsdag richtte zich minister Klöckner in een videoboodschap tot de boeren. “Ik kan jullie boosheid begrijpen”, bevestigde zij haar eerder ingenomen standpunt. De actievoerende boeren in Cloppenburg zeggen de toezegging van de kant van Lidl als een gedeeltelijk succes te zien. Als de toezegging vrijdag 3 december niet wordt geconcretiseerd zullen nieuwe acties volgen, laten zij weten.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.