Doorgaan naar artikel

Topman Vion: rendement in ketens kan 20% hoger

Geüpdatet op:
Bedrijven
Interview
CEO Ronald Lotgerink. - Foto: Van Assendelft

CEO Ronald Lotgerink. - Foto: Van Assendelft

Vleesbedrijf Vion boekt in 2019 meer omzet, verbetert het rendement en boekt een fors hogere winst. Topman Ronald Lotgerink zegt dat hij ‘redelijk tevreden’ is over afgelopen boekjaar.

Ook voor Vion-topman Ronald Lotgerink maakt een zwaluw nog geen zomer. Hoewel de cijfers over 2019 er een stuk beter uitzien dan het jaar ervoor, reageert hij gematigd positief op het resultaat. Lotgerink: “Ik ben redelijk tevreden.”

Waarom deze woordkeuze?

“We zijn op de weg omhoog, maar zitten nog niet structureel op grotere winstmarges. Ons rendement op het totaal geïnvesteerde vermogen bedroeg 8,4% in 2019. Dat moet voor de langere termijn boven 10% uitkomen.”

Lees ook: Vion ziet winst in 2019 meer dan verdubbelen

Kan het nog efficiënter dan?

“Zeker weten. Het rendement van ketens kan 20% omhoog. Om dat te bereiken, hebben we onze organisatie begin dit jaar aangepast. We hebben nu vier poten onder het bedrijf: rund, varken, retail en foodservice. We kijken eerst hoe we samen met de varkenshouder het aanbod en type dieren beter kunnen afstemmen op de vraag. Sturen kan bijvoorbeeld met de voeding. Dan kijken we intern hoe we de karkassen beter tot waarde kunnen brengen.

De derde stap is specialiseren en producten nóg beter afstemmen op afnemers en consumenten. Dat kan met deze structuur. 20% is inderdaad veel. Ik zeg niet goedkoper, maar beter plannen, kosten verlagen en meer waarde toevoegen, zodat meer geld is te verdelen in de keten. Dit is de toekomst; op kostprijs red je het niet in Europa. Slimme, efficiënte ketens, daar geloof ik heilig in. Digitalisering speelt daarin een heel belangrijke rol. We willen eind dit jaar een keten volledig in blockchain hebben, dus gedigitaliseerd. In 2021 moet dat werken en gaan we meer ketens digitaliseren. Voor de Nederlandse varkenshouderij komt er dit jaar ook nog een nieuwe keten bij.”

In de dure varkens gaat veel geld zitten, is dat er genoeg?

“Het werkkapitaal steeg in 2019 met € 125,5 miljoen, dat is aanzienlijk meer dan in 2018. Het kostte geen enkele moeite om het extra geld te krijgen. We blijven onze boeren ook op tijd betalen, hoewel er veel meer geld in gaat zitten. We hebben goede, sterke afnemers. Ik geloof daarom dat wij ons geld ook gewoon beuren. Risico’s zijn er altijd, maar ik denk dat de onze verantwoord zijn.”

En dan een overname in Duitsland, wat is NWT?

“Klopt. De overname is vorige week goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Van dit bedrijf wordt Vion 100% eigenaar. NWT collecteert in heel Duitsland bijproducten, zoals oren en varkenspootjes, voor de export. Zij gaan dat ook voor ons doen en hebben dat werk goed in de vingers.”

Het volume varkensvlees daalde 2,1% in 2019 en rundvlees 6,3%. Willen de boeren wel aan jullie leveren?

“Ja hoor, onze marktaandelen in Nederland en Duitsland bleven stabiel. De daling is in lijn met de krimp van de veestapel. Uitzondering vormt de Nederlandse rundvleesmarkt in 2019, na de sluiting van de slachterij in Leeuwarden. Met rund zijn we in Nederland sneller gezakt dan de markt.”

Wat betreft rund spreken jullie over een uitdagende markt. Is uitdagend verlies lijden?

“Nee, ook met rundvlees schrijven wij zwarte cijfers. Het is een moeilijke markt door de toenemende, buitenlandse concurrentie en de aanhoudend, lage prijs voor huiden. De winst is ook nog niet eens marginaal, maar de rundvleespoot behoeft extra aandacht. Zeker met vleesvee willen we op termijn ook ketens opzetten, zoals we met varkens al hebben. In Beieren staat al het begin van een vleesveeketen met een regionaal merk. Met melkkoeien zijn ketens voorlopig niet haalbaar.”

Leeuwarden wordt omgeturnd. In Altenburg gaan jullie alleen runderen slachten. Hoe ver zijn jullie met de verbouwingen?

“De runderslachtlijn van de fabriek in Leeuwarden gaat naar het Duitse Altenburg. Altenburg slacht deze maand de laatste varkens en gaat dan alleen nog runderen slachten. De varkens gaan naar andere slachterijen, op zo’n drie uur rijden afstand. Tot dusver kost ons dat geen varkens in Duitsland. De boeren blijven aan ons leveren.”

En dan gaat Leeuwarden vleesvervangers maken?

“Ja. Op een kleinere lijn produceren we al vleesvervangers in Leeuwarden. Deze leveren we in Duitsland en Nederland. De eerste grote productielijn is in juli klaar. Als beide lijnen over een paar jaar volledig draaien, kunnen die jaarlijks maximaal € 40 miljoen à € 50 miljoen omzet genereren uit vleesvervangers. We richten ons op de flexitariër. Ik denk dat we met onze kennis producten kunnen maken die zich qua smaak en prijs kunnen meten met vleesproducten. Als we daarin slagen, zullen we ons omzetdoel sneller bereiken.”

In de fabriek in Boxtel wordt € 35 miljoen geïnvesteerd. Wat doen jullie daar?

“De verwerking van middels gaat begin 2021 van Scherpenzeel naar Boxtel. Dat scheelt jaarlijks 1 miljoen transportkilometers. We houden Scherpenzeel aan. Daar blijven we bacon maken en zouten. De bouw in Boxtel is eind 2019 gestart.”

Snel delen

Kees van Dooren
Kees van Dooren

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin