Skip to content

Transparantie in wetenschap

Updated on:
Politiek & Beleid
Commentaar
Foto: Canva

Foto: Canva

Voedsel-pressiegroep Foodwatch kaart een gevoelig onderwerp aan: transparantie in de (voedings)wetenschap.

Volgens de zelfbenoemde ‘voedselwaakhond’ is van de 24 Wageningse bijzonder hoogleraren op het gebied van voeding de helft niet transparant over nevenfuncties in het bedrijfsleven.

Zoals dat gaat met mediastunts van ngo‘s: het is dik aangezet. De indruk ontstaat al snel dat deze hoogleraren bij hun wetenschappelijke werk aan de leiband van hun andere broodheren lopen. En dat de wetenschappelijke kennis die zij produceren commercieel gekleurd is. Dat is niet gezegd. Het gaat hier alleen om de publieke transparantie over nevenfuncties, er is niks gezegd over kwaliteit en betrouwbaarheid van hun werk als hoogleraar.

Schijn van verknoping van commercie en kennis ondergraaft het gezag van de wetenschap

Economische belangen voeding

Maar een punt heeft Foodwatch wel. Voeding staat in het brandpunt van de maatschappelijke belangstelling. Het onderwerp roept veel emoties op en er zijn grote economische belangen aan verbonden. Tegelijk gaan over het onderwerp voeding en gezondheid meer indianenverhalen en nepnieuws dan over enig ander thema.

Dus is er juist op dit terrein behoefte aan houvast in de vorm van stevig gefundeerde kennis gebaseerd op onafhankelijk onderzoek. Alleen al de schijn van verknoping van commercie en kennis ondergraaft het gezag van de wetenschap en is voor complotdenkers snel reden om niks meer aan te willen nemen van gevestigde kennis en hun eigen verhaal te bouwen.

Goed dus dat Wageningen UR meteen aangekondigd heeft de zaak te onderzoeken en te onderschrijven dat transparantie van belang is. Vertrouwen gaat sneller dan het komt.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin