Skip to content

Tweede Kamer zet zich in voor ‘niet perfect voedsel’

Misvormde peren, kromme komkommers, aardappels met een te kleine maat verdienen ook een kans om ook bij de consument terecht te komen. De Tweede Kamer wil dat het kabinet het gesprek hierover met ketenpartijen aangaat.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Canva

Foto: Canva

Misvormde peren, kromme komkommers, aardappels met een te kleine maat verdienen ook een kans om ook bij de consument terecht te komen. De Tweede Kamer wil dat het kabinet het gesprek met ketenpartijen aangaat om ‘niet perfect voedsel tegen een fatsoenlijke prijs’ aan te bieden.

Eline Vedder (CDA) diende afgelopen donderdag samen met Thom van Campen (VVD), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Roelof Bisschop (SGP) een motie in om landbouwminister Piet Adema op te roepen zich daarvoor in te zetten. De motie kreeg bijna Kamerbrede steun.

Vedder zei bij de indiening van de motie dat strenge eisen ten aanzien van kleur, vorm, grootte en kwaliteit ervoor zorgen dat boeren veel voedsel noodgedwongen moeten weggooien. En dat zal alleen nog maar toenemen als de productie-eisen worden opgevoerd door de beperking van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest.

Gebrek aan goede gegevens

Het kabinet erkent dat het gevaar bestaat dat afnemende partijen het risico van voedselverspilling op het bord van de boer en tuinder leggen, door extra eisen te stellen aan producten. Daarom wil minister Adema ook bij de primaire sectoren monitoren hoeveel sprake er is van voedselverspilling. Door het gebrek aan goede gegevens is er nu veel onduidelijkheid, vindt Adema. “Transparantie helpt om de sector te beschermen tegen het afschuiven van verspilling door partijen verderop in de keten (…)”, aldus Adema.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin