Skip to content

Vleesproductie Duitse slachterijen daalt 2,4%

De Duitse slachterijen produceerden in 2021 in totaal 7,6 miljoen ton vlees.

Nieuws
Food
Pluimveeslachterij n het Duitse Lohne. In Duitsland werd in 2021 vooral minder pluimveevlees geproduceerd. - Foto: ANP premium

Pluimveeslachterij n het Duitse Lohne. In Duitsland werd in 2021 vooral minder pluimveevlees geproduceerd. - Foto: ANP

De Duitse slachterijen produceerden in 2021 in totaal 7,6 miljoen ton vlees. Deze hoeveelheid is 2,4% kleiner dan in 2020, blijkt uit cijfers van het Duitse statistische bureau Destatis.

De vleesproductie in Duitsland loopt al sinds 2017 terug. In 2016 bereikte de vleesproductie met 8,3 miljoen ton een piek. Daarna is de vleesproductie jaarlijks ruim 1% gedaald. De verlaging die vorig jaar is opgetreden is dan ook de grootste daling in meer dan tien jaar.

Pluimveevlees

Vooral de daling in de productie van pluimveevlees valt op. In 2020 werd daar de piek bereikt op ruim 1,6 miljoen ton. Ook in voorgaande jaren was er een enkele keer wel eens sprake van een daling, maar in die jaren was de teruggang lang niet zo groot als de 1,6% in het afgelopen jaar.

Daarmee lijkt in Duitsland ook de daling in te zetten in de productie van pluimveevlees. Deze vleessoort was er juist verantwoordelijk voor dat er in Duitsland tot en met 2016 nog sprake was van een stijgende vleesproductie. Bij rundvlees was al heel lang sprake van een teruggang. De productie van varkensvlees haalde in 2011 de top, en in 2015 en 2016 werd dat niveau bijna nog een keer gehaald. Daarna werd bij deze vleessoort een duidelijk dalende lijn ingezet.

Kalkoenvlees

De daling in de pluimveevleesproductie in 2021 is hoofdzakelijk het gevolg van stevige daling in de productie van kalkoenvlees. Het aantal dieren dat geslacht werd daalde met 5% en in combinatie met minder kilo’s per dier daalde de totale vleesproductie met 7,4% naar 441.400 ton.

Een verdere toename in de productie van vleeskuikens kon een daling in de totale pluimveevleesproductie niet voorkomen. De slachtlijnen voor vleeskuikens leverden 1,4% meer vlees dan in 2020. De vleesproductie van vleeskuikens is sinds 2010 met meer dan een derde toegenomen.

Minder buitenlandse varkens

Bij de varkensslachterijen is de vleesproductie vooral gedaald omdat er minder buitenlandse dieren werden verwerkt. Vanuit het buitenland kwamen de helft minder varkens aan de haak met in totaal 1,17 miljoen dieren. Het aantal geslachte Duitse varkens daalde met minder dan 1% naar 50,6 miljoen stuks. De vleesproductie daalde met 2,9% naar 4,96 miljoen ton.

De rundvleesproductie nam het afgelopen jaar met 1,8% af tot 1,066 miljoen ton. Het aantal geslachte dieren nam met 1% af. Er werd vooral ingeleverd op het aantal slachtstieren en dat resulteerde in bijna 5% minder vlees van deze dieren. Het aantal slachtkoeien nam met 1% toe en dat leverde 0,8% meer vlees op.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin