Skip to content

Voeding jaagt inflatie in Duitsland op

Voedingsmiddelen waren vorige maand in Duitsland ineens 4,3% duurder dan vorig jaar.

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Voedingsmiddelen waren vorige maand in Duitsland ineens 4,3% duurder dan vorig jaar.

Daarmee was voeding naast hogere energieprijzen de aanjager van de Duitse inflatie die inmiddels bijna 4% bedraagt. De afgelopen maanden lag deze geldontwaarding bij de oosterburen net iets boven de 2%.

In de eerste helft van dit jaar schommelden de voedingsmiddelenprijzen in Duitsland zo’n 1,5% boven het niveau van vorig jaar, valt op te maken uit een maandelijks overzicht van het Duitse bureau voor de statistiek Destatis. Vooral hogere groenteprijzen hebben ertoe geleid dat voeding duur is geworden, zo constateren de rekenmeesters.

Verse groente 8% duurder

Verse groente kostte vorige maand in de Duitse winkels ruim 8% meer dan in juli vorig jaar. Dat terwijl de prijzen in juni nog een fractie lager uitvielen dan in 2020. Diepvriesgroenten stijgen met 5,2% iets minder dan vers. Daar staat tegenover dat het diepvriessegment het hele jaar al zo’n 6 tot 7% duurder is dan vorig jaar.

Aardappelen en aardappelproducten zijn voor het eerst weer wat duurder dan een jaar geleden (+3,3%). In de eerste helft van dit jaar lagen deze prijzen nog zo’n 8% onder het niveau van vorig jaar. Een flinke sprong maken bijvoorbeeld de chipsprijzen; +6,8% ten opzichte van juli 2020.

Opvallend hogere prijzen worden ook betaald voor eieren. In dit schap wordt in Duitsland een prijsstijging gemeten van 9,6%. In februari en maart lagen de prijzen nog vrijwel op het niveau van vorig jaar, maar daarna is het verschil steeds groter geworden. In mei en juni waren eieren zo’n 5% in prijs gestegen ten opzichte van 2020. In Nederland blijft de prijsstijging bij de eieren beperkt tot minder dan 2%.

Meer betalen voor zuivel en vlees

Maar ook de andere voedingsmiddelen laten duidelijk hogere prijzen noteren. Zo zijn brood en graanproducten, vlees en vleeswaren, melk en zuivelproducten allemaal wel 3 tot 4% duurder dan een jaar geleden. Binnen het zuivelsegment noteert kaas nog het grootste verschil met +5,2%. Eenzelfde stijging laat pluimveevlees noteren in het vleessegment. Rundvlees blijft daarbij wat achter met een plus van 1,7%.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin