Skip to content

Voeding laat zich niet opjagen door inflatie

Gas en elektriciteit zijn belangrijke veroorzakers van een toenemende inflatie.

Updated on:
Nieuws
Food
Foto: Roel Dijkstra premium

Foto: Roel Dijkstra

Gas en elektriciteit zijn belangrijke veroorzakers van een toenemende inflatie.

Ondanks de sterkste inflatie in bijna 20 jaar en hogere verkoopprijzen van voedingsmiddelenfabrikanten zijn voedingsmiddelen voor de consument niet of nauwelijks duurder. Dat blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd.

De inflatie steeg in oktober naar 3,4%. De geldontwaarding lag daarmee op het hoogste niveau sinds april 2002. Net als toen zijn gas en elektriciteit nu ook de belangrijke veroorzakers van een toenemende inflatie.

Prijzen voeding

Voeding speelt op dit moment nauwelijks een rol in de inflatie. In oktober lagen de consumentenprijzen van voedingsmiddelen gemiddeld slechts 0,2% hoger dan een jaar geleden. Dat is des te opvallender nadat eerder deze week bekend werd gemaakt dat voedingsmiddelenfabrikanten hun verkoopprijzen in het afgelopen jaar met 9,2% hebben verhoogd.

Lees verder onder de grafiek.

Vlees duurder

Ondanks de fors hogere graanprijzen blijft de prijsstijging bij brood vooralsnog miniem met een plus van 0,4% ten opzichte van oktober vorig jaar. Vlees wordt wel duurder. Rundvlees stijgt zowel ten opzichte van september (1,3%) als ten opzichte van vorig jaar (1,6%) in prijs. Ook varkensvlees wordt, ondanks de zeer lage inkoopprijzen van de slachterijen, nu duurder voor de consument (1,4% ten opzichte van september en 0,4% vergeleken met oktober 2020).

Prijsverhoging voor zuivel

Grotere sprongen zijn er voor verse halfvolle melk dat na een aantal maandelijkse prijsverhogingen zo’n 2,5% duurder is dan een jaar geleden. Kaas en kwark zijn rond 1% in prijs omhoog gegaan. Verse groenten zijn ondanks een prijsverhoging ten opzichte van de voorafgaande maand (+2,5%) nog steeds 2% goedkoper dan in 2020. Aardappelen zakken seizoensmatig in prijs (-4,8%) maar in vergelijking met vorig jaar betaalt de consument gemiddeld wel 6% meer voor een zakje aardappelen of aardappelproducten uit de diepvries.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin