Skip to content

Voedingssuiker steeds duurder in EU

De verkoopprijs van voedingssuiker blijft stijgen in de EU.

Foto: Roel Dijkstra premium

Foto: Roel Dijkstra

De verkoopprijs van voedingssuiker blijft stijgen in de EU.

Volgens de Europese Commissie werd in september gemiddeld € 408 per ton suiker betaald. Dat is de hoogste prijs sinds november 2017. Suiker werd € 8 duurder dan in augustus. De verkoopprijs ligt € 32 per ton boven het niveau van september vorig jaar. Het is de negende achtereenvolgende maand dat de suikerprijs in de EU is gestegen.

De Europese Commissie berekent sinds juli 2006 iedere maand de gemiddelde verkoopprijs die suikerproducenten in de EU in rekening brengen bij de levensmiddelenfabrikanten. De prijzen worden twee maanden later gepubliceerd.

Vraag naar suiker neemt toe

De verwachting is dat de verkoopprijs van suiker in oktober verder is gestegen. In september is gemiddeld € 408 per ton voedingssuiker betaald. Het eerstaflopende suikercontract op de termijnmarkt in Londen noteerde in september gemiddeld over de hele maand € 496,76. In oktober werd gemiddeld € 510,33 betaald in Londen. Daarom is de verwachting dat voedingsbedrijven ook in oktober meer voor de suiker hebben betaald. De Commissie publiceert de oktoberprijs in december.

De verkoopprijs van suiker kan flink fluctueren. De suikerprijs bereikte een dieptepunt in januari 2019 met een gemiddelde verkoopprijs van € 312. Het record dateert van januari 2013, toen in de EU gemiddeld € 738 per ton suiker werd betaald.

Suiker wordt steeds duurder omdat de wereldproductie vrij stabiel blijft, terwijl de vraag toeneemt. Marktanalisten verwachten dat de wereld dit jaar opnieuw de suikervoorraden moet aanspreken. Daarnaast stijgen de brandstofprijzen. Dan wordt het voor de ethanolproducenten in Brazilië aantrekkelijker om suiker om te zetten in ethanol. Die suiker komt dan niet op de wereldmarkt. India, naast Brazilië een zeer grote speler op de wereldmarkt, wil een eigen ethanolsector op poten zetten. Hoe meer dat van de grond komt, des te meer het aanbod van suiker op de wereldmarkt vermindert.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin