Skip to content

Voedingswaarde vlees en vleesvervangers niet uitwisselbaar

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
voedingswaarde vleesvervangers premium

De onderzoekers trekken in hun studie geen conclusies over welk product - vlees of vleesvervanger - gezonder is. - Foto: ANP

Er zijn grote verschillen tussen de voedingswaarde van vleesvervangers en vergelijkbare vleesproducten. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van Duke University in de Verenigde Staten.

Hoewel de labels van plantaardige producten, waarop onder andere het eiwit-, vitamine-, en vetgehalte worden genoemd, suggereren dat ze wat betreft voedingswaarde gelijk zijn aan vlees, is dat vaak niet het geval. Volgens de onderzoekers van Duke University staan veel andere componenten zoals antioxidanten, vetzuren, fenolen en peptiden, niet op de verpakkingen aangegeven. Juist dit is waar de plantaardige producten veel verschillen van vleesalternatieven.

Uit de studie: ‘Een nieuwe generatie plantaardige vleesalternatieven – geformuleerd om de smaak en voedingssamenstelling van rood vlees na te bootsen – heeft veel belangstelling van de consument, onderzoekers en media-aandacht getrokken. Dit heeft de vraag doen rijzen of plantaardige vleesalternatieven de juiste voedingsvervangers zijn voor dierlijk vlees’.

Metabolieten onderzocht

In de studie werd gekeken naar zogenoemde metabolieten, ofwel stoffen die tijdens de stofwisseling worden gevormd. De onderzoekers vergeleken een populaire vleesvervanger en grasgevoerd rundergehakt op metabolieten. Daaruit bleek dat het rundvlees 22 metabolieten bevatte die niet in de plantaardige vervangers werden aangetroffen. Daarentegen zaten er in de plantaardige vervanger 31 metabolieten die niet in het vlees voorkwamen. De grootste verschillen zaten in aminozuren, vitamines en soorten verzadigde en onverzadigde vetzuren. Verschillende metabolieten, waarvan bekend is dat ze belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid, kwamen alleen of in grotere hoeveelheden voor in het rundvlees. Ook de vleesvervanger bevatte enkele belangrijke metabolieten die niet in het vlees voorkwamen.

Geen conclusie over gezondste product

De onderzoekers trekken in hun studie geen conclusies over welk product gezonder is. “Grote verschillen in metabolieten (…) geven aan dat deze producten niet moeten worden gezien als echt uitwisselbaar op voedingsgebied, maar als complementair kunnen worden beschouwd in termen van geleverde voedingsstoffen. (…) Uit onze gegevens kan niet worden bepaald welke van beide bronnen gezonder is om te consumeren.” Ze stellen wel dat het nabootsen van dierlijke producten met afzonderlijke ingrediënten zoals geïsoleerde eiwitten, vitamines en mineralen niet makkelijk is en dat de complexiteit van het dierlijke voedsel vaak wordt onderschat.

Lees ook: WUR: vleesvervangers hoeven niet op vlees te lijken

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin