Voedsel uitgezonderd bij coronavirus in Frankrijk en VS

17-03-2020 | Laatste update op 23-02 | |
De groothandelsmarkt Rungis in Parijs. - Foto: ANP
De groothandelsmarkt Rungis in Parijs. - Foto: ANP

In Frankrijk behoren bedrijven die goederen of diensten leveren aan de land- en tuinbouw tot de uitzonderingen op de volledige ‘lockdown’ die door president Emmanuel Macron is bevolen.

De grote groothandelsmarkt van Parijs Rungis heeft maandagavond 16 maart meegedeeld dat de zaken tot nu toe gewoon doorgaan. “We doen alles wat we kunnen om het gewoon functioneren van de markt te verzekeren. Wij volgen nauwgezet de regels en richtlijnen van de overheid en de gezondheidsautoriteiten, en nemen alle voorgeschreven voorzorgsmaatregelen.”

Ontheffing voor chauffeurs in VS

In de Verenigde Staten heeft president Trump de regels voor diensturen voor vrachtwagenchauffeurs aangepast. Chauffeurs die voedsel vervoeren voor het bevoorraden van winkels krijgen een ontheffing voor de regels rondom hun diensturen. De noodverklaring bepaalt wel dat wanneer de chauffeur zijn of haar levering van voedsel heeft voltooid, hij of zij minimaal 10 uur rust moet nemen.

In Italië heeft het ministerie van Landbouw € 6 miljoen vrijgemaakt voor het opkopen van rauwe melk geproduceerd op Italiaanse melkveebedrijven. Met dit bedrag kan 180.000 ton opgekocht worden en gegeven worden aan onder andere liefdadigheidsinstellingen. Problemen met de afzet zijn er vanwege het coronavirus.

Mede-auteur: Carolien Kloosterman

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer