Doorgaan naar artikel

Voedselautoriteit VS geeft opnieuw groen licht voor kweekvlees

Kweekvlees Good Meat premium

Foto: Good Meat

De voedselautoriteit FDA in de Verenigde Staten heeft voor de tweede keer groen licht gegeven voor een kweekvleesproduct. Het gaat om een kipproduct van het bedrijf Good Meat, onderdeel van Eat Just. Dit bedrijf heeft, als eerste en enige ter wereld, sinds 2020 goedkeuring voor verkoop van kweekvlees in Singapore.

De FDA heeft een zogenoemde ‘geen vragen‘-brief uitgegeven waarin het stelt geen opmerkingen te hebben bij de veiligheid van het kweekvleesproduct. Dit deed de autoriteit eind vorig jaar ook voor kweekvlees van het Amerikaanse bedrijf Upside Foods. Good Meat is daarmee het tweede bedrijf dat de eerste belangrijke goedkeuring voor commercialisering in de VS heeft gekregen.

Samenwerking USDA

Good Meat zegt nu samen te werken het met Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) aan de nodige goedkeuringen. Chef-kok en tevens bestuurslid van het bedrijf José Andrés zal de eerste zijn in het land die de kweekkip zal aanbieden aan klanten in een van zijn restaurants in Washington.

Kweekvlees Good Meat schoner dan conventionele kip

De bij de FDA ingediende gegevens over veiligheid en zuiverheid van het eindproduct en het productieproces ‘toonden aan dat geoogste gekweekte kip voldeed aan de microbiologische en zuiverheidsnormen van kip, met microbiologische niveaus die aanzienlijk schoner waren dan conventionele kip. De analyse toonde ook aan dat de kweekkip van Good Meat een hoog eiwitgehalte, een uitgebalanceerd aminozuurprofiel en een rijke bron van mineralen bevat’, aldus het bedrijf.

Het bedrijf diende het dossier in op 4 maart 2022 en vulde dit nog aan in juli, augustus, september en begin maart 2023.

Novel Food-traject

In de Europese Unie moeten kweekvleesproducenten die een product op de markt willen brengen het Novel Food-traject doorlopen. Dit duurt tot enkele jaren. Hiervoor moet een dossier worden ingediend over de voedselveiligheid en het productieproces. Dat wordt beoordeeld door Efsa. Vervolgens moeten de lidstaten goedkeuring geven. Tot op heden zijn in de EU geen dergelijke dossiers ingediend.

Beheer
WP Admin