Voedselautoriteit VS geeft groen licht voor kweekvlees

17-11 | |
Foto: Upside Foods
Foto: Upside Foods

De Amerikaanse voedselautoriteit FDA geeft groen licht voor kweekvlees van het Amerikaanse bedrijf Upside Foods.

Het is het eerste kweekvleesproduct en het eerste bedrijf dat positief beoordeeld is door de FDA. De autoriteit geeft hiermee geen goedkeuring voor het op de markt brengen van het kweekvleesproduct, maar acht het product veilig op basis van de informatie die het bedrijf aanleverde. Het betreft een kipproduct op basis van kweekvlees waarvoor Upside een zogenoemde ‘geen vragen‘-brief​ ontving van de FDA.

Geen vragen over veiligheid kweekvlees

De autoriteit concludeert op basis van de aangeleverde gegevens dat het op dit moment geen vragen heeft over de veiligheid van het kweekvlees. Er zijn geen aanwijzingen dat het onveiliger zou zijn dan regulier vlees. Ook het productieproces beoordeelt de FDA als een geschikte manier om veilig voedsel te produceren.

Goedkeuring USDA

Upside Foods moet nu nog goedkeuring van het landbouwministerie (USDA) krijgen om het product op de markt te brengen. Details over wanneer het product de markt op kan, volgen later, aldus het bedrijf.

“Dit is een keerpunt in de geschiedenis van voedsel,” aldus Uma Valeti, CEO en oprichter van Upside Foods. “We zijn Upside begonnen te midden van een wereld vol sceptici en vandaag hebben we opnieuw geschiedenis geschreven als het eerste bedrijf dat een ‘Geen Vragen‘-brief ontving van de FDA voor gekweekt vlees. Deze mijlpaal markeert een belangrijke stap op weg naar een nieuw tijdperk in vleesproductie, en ik ben heel blij dat Amerikaanse consumenten binnenkort de kans krijgen om heerlijk vlees te eten dat rechtstreeks uit dierlijke cellen is gegroeid.”

Singapore

De Verenigde Staten is het tweede land dat kweekvlees als veilig beoordeelt. In Singapore is al enige tijd kweekvlees te koop in enkele restaurants van het bedrijf Eat Just.

Kloosterman


Beheer