Doorgaan naar artikel

Voedseltuinen voor lokale AGF krikt ook afzet ander voedsel op

Professionele telers krijgen een sleutelrol in Groningen waar elke gemeente twee voedseltuinen moeten krijgen.

Nieuws
Food
Voedselpluktuin. Via zulke tuinen wil Groningen de ecologische teelt stimuleren, komen mensen bij elkaar en ontstaan lokale ketens. - Foto: Koen van Wijk premium

Voedselpluktuin. Via zulke tuinen wil Groningen de ecologische teelt stimuleren, komen mensen bij elkaar en ontstaan lokale ketens. - Foto: Koen van Wijk

Professionele telers krijgen een sleutelrol in Groningen waar elke gemeente twee voedseltuinen moeten krijgen.

De provincie Groningen hoopt dat op die manier lokale consumptie van groenten en fruit op gang komt. Via die lokale handel kan ook lokale afzet van zuivel en vlees gedijen, verwacht de provincie. Groningen heeft de subsidievoorwaarden bekendgemaakt voor de regeling om voedseltuinen op gemeentegrond te stimuleren. Via voedseltuinen wordt ecologische teelt gestimuleerd, komen mensen bij elkaar in de tuin en ontstaan lokale ketens, hoopt de provincie.

Inzet professionele teler

De professionele telers worden geacht mee te helpen aan een lokale oogstcultuur, waaronder een oogstfeest. Voor een subsidie moeten telers veel marktinformatie aanleveren, waaronder een businessplan, concurrentie-analyse, een marketingplan en risico-inventarisatie.

Telers kunnen steun aanvragen in de vorm van vrijstelling van pacht in de eerste twee jaar, maar ook voor bijvoorbeeld personele inzet, kosten voor zaaigoed en machines.

De subsidie kan maximaal € 8.500 bedragen. Er is ook een subsidie met terugbetalingsplicht mogelijk tot € 6.500. In totaal heeft de provincie € 210.000 opgenomen in de begroting voor voedseltuinen. Opvallend is dat het plan ontstond in het provinciebestuur toen minister van landbouw Henk Staghouwer er zitting in had.

Ook andere provincies hebben soortgelijke subsidies. Zo kondigde Noord-Holland aan om te gaan werken met vouchers voor korteketenbedrijven.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin