Doorgaan naar artikel

Vogelgriep drukt Franse slachtingen pluimvee

Door vogelgriep liggen de slachtcijfers voor pluimvee in Frankrijk een stuk lager dan vorig jaar.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Agri
De grootste daling van slachtcijfers deed zich voor bij eenden. - Foto: Koos Groenewold

De grootste daling van slachtcijfers deed zich voor bij eenden. - Foto: Koos Groenewold

De slachtcijfers voor pluimvee in Frankrijk liggen een stuk lager dan vorig jaar. Dat komt door de grote epidemie van vogelgriep in de afgelopen maanden.

Over de hele linie zijn in mei 64,25 miljoen stuks pluimvee geslacht. Dat is 8% minder dan in dezelfde maand in 2021. In gewicht komt de daling uit op 11,6% naar 114,6 miljoen ton.

Dat meldt de agrarische statistiekdienst Agreste. De sterkste dalingen doen zich voor bij eenden, zowel voor de vleesproductie als voor foie gras, waar rond de helft minder dieren is geslacht dan een jaar geleden.

Eendenindustrie

De vogelgriep brak eind vorig jaar ook voor het eerst uit in het zuidwesten van het land, waar de eendenindustrie is geconcentreerd. Bij kippen komt de daling uit op 4,2% naar bijna 290,5 miljoen stuks, bij kalkoenen is sprake van een terugloop met bijna 25% naar 12,8 miljoen dieren.

Over de eerste vijf maanden van dit jaar blijft de daling nog beperkt tot 1,2% met 337,4 miljoen dieren. In gewicht komt de daling met 624,4 miljoen ton uit op 1,9%. Ook over deze periode gezien is de daling het sterkst bij eenden voor de foie gras-productie, gevolgd door kalkoenen.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin