Skip to content

VVD: sluit slachterij bij drie misstanden

De VVD wil dat slachterijen definitief gesloten worden als er drie keer sprake is van misstanden op het gebied van dierenwelzijn of voedselveiligheid.

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

De VVD wil dat slachterijen definitief gesloten worden als er drie keer sprake is van misstanden op het gebied van dierenwelzijn of voedselveiligheid.

VVD’er Thom van Campen komt met een dergelijk voorstel bij een debat in de Tweede Kamer. Ook pleit de VVD’er voor meer onafhankelijk cameratoezicht, waarbij de NVWA live op afstand kan toezien of er op een goede manier gewerkt wordt.

Definitieve sluiting

Van Campen heeft de landbouwminister eerder gevraagd een three strikes out -systeem uit te werken voor slachterijen, maar daarop heeft minister Henk Staghouwer ook gewezen op de bezwaren van een dergelijk systeem. Van Campen vindt nu dat het ook uitgewerkt moet worden. Het systeem wordt al gebruikt in de tabaksindustrie. “Wij vinden dat je vooraf heel duidelijk afspraken moet maken met de sector, met daarbij de consequenties als je je daar niet aan houdt. Als er herhaaldelijk sprake is van misstanden, dan moet dit definitieve sluiting van het bedrijf betekenen”, vindt Van Campen.

Vertrouwen

Met het aanscherpen van toezicht en handhaving wil de VVD dat misstanden in slachthuizen harden worden aangepakt. De consument moet er op kunnen vertrouwen dat de dieren goed zijn behandeld en dat de voedselkwaliteit niet in het geding is, vindt Van Campen.

Gosschalk

Vorig jaar werd slachterij Gosschalk in Epe bijna 2 maanden stil gelegd omdat het dierenwelzijn in de slachterij niet op orde was. De slachterij diende meerdere verbeterplannen in voordat de slachterij uiteindelijk weer open mocht, met een lagere slachtsnelheid en onder verscherpt toezicht. Dinsdagavond 17 mei debatteert de Kamer over de situatie in de slachthuizen. Het debat is hier te volgen. Tijdens het debat moet blijken of er een meerderheid komt voor het plan van Van Campen. De verwachting is dat er voldoende draagvlak zal zijn.

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin