Doorgaan naar artikel

Wakker Dier: vlees krijgt meeste ruimte in versvak supers

De vijf grootste supermarkten geven veel ruimte aan vleesproducten in het versschap. Dat concludeert Wakker Dier na eigen onderzoek.

Schapruimte vlees en vleesvervangers

Foto: Jan Willem Schouten

Supermarkten maken nog steeds veel schapruimte vrij voor vlees. In vergelijking met vleesvervangers ‘onevenredig’, stelt Wakker Dier aan de hand van eigen schaponderzoek.

De vijf grootste supermarkten van Nederland geven veel ruimte aan vleesproducten in het versschap. Bij Aldi beslaat het versschap voor 91% uit dierlijke producten, vlees en vis. Ook bij Lidl en Plus bestaat het versschap voor meer dan 80% uit vleesproducten.

Wakker Dier concludeert hieruit dat vlees aantrekkelijker wordt gemaakt voor de consument door het prominenter neer te zetten: “De consument wordt dus verleid met grote vleesschappen die in het oog springen en krijgt een karig aanbod aan plantaardige alternatieven.”

Jumbo heeft het grootste versschap (gemiddeld 22,2 vierkante meter) en geeft de meeste ruimte aan dierlijke producten (16,7 vierkante meter). Met de overige 5,5 vierkante meter is het vega(n) versassortiment ook het grootst van alle supermarkten. Het grootste assortiment vleesvervangers is te vinden bij Albert Heijn, met gemiddeld 128 producten. Het aanbod is het kleinst bij Aldi met 13 vleesalternatieven.

Ambities supermarkten met plantaardig

De supermarkten hebben allemaal ambities op het gebied van plantaardig aanbod. Jumbo, Plus en AH mikken allen op een verhouding in verkochte eiwitten van 60% plantaardig en 40% dierlijk in 2030. Lidl en Aldi volgen de 50/50-ambitie.

Wakker Dier deed onderzoek in vijf supermarkten op verschillende locaties in het land: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Zwolle en Eindhoven. De onderzoekers hebben hier de afmetingen opgenomen van het versassortiment en het aantal producten geteld. Hiervan is het gemiddelde genomen.

Lees ook: Zo stimuleren supermarkten klanten om meer plantaardig te eten

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin