Skip to content

WTO buigt zich over frietoorlog EU-Colombia

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

Een expertpanel van Wereldhandelsorganisatie WTO gaat zich buigen over het handelsconflict tussen de Europese Unie en Colombia over antidumpingheffingen op Nederlandse, Belgische en Duitse diepvriesfriet.

Het panel moet gaan bemiddelen in het conflict. Overleg met de Colombianen over de handelsbeperkingen leverde niets op. De EU vroeg in februari bij de WTO om bemiddeling. De wereldhandelsorganisatie gaat bekijken of de heffingen aan de voorwaarden voldoen. Het betreft antidumpingheffing van 3% tot 8%. Met de export van bevroren aardappelproducten naar het Zuid-Amerikaanse land is jaarlijks meer dan € 19 miljoen gemoeid.

WTO hervat werkzaamheden

De oprichting van de expertpanels komt na een onderbreking van de werkzaamheden van WTO van drie maanden vanwege het coronavirus. De EU verwelkomt de hervatting van de overleggen en de oprichting van het panel.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) en haar Belgische collega trokken al in november 2018 in Brussel aan de bel over de heffingen. Zij hadden toen al tevergeefs geprobeerd de Colombianen op andere gedachten te brengen. Kaag noemde het destijds frustrerend dat procedures bij de WTO en eventuele tegenmaatregelen zoveel tijd in beslag nemen.

“De EU zal Europese frites verdedigen”, zei toenmalig EU-handelscommissaris Cecilia Malmström. Onder meer Brazilië voerde al eerder soortgelijke heffingen in.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin