Skip to content

Xeneta: vervoer per container blijft duur

Het vervoer van containers overzee blijft voorlopig duur.

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Het vervoer van containers overzee blijft voorlopig duur.

Dat verwacht Xeneta, het Noorse digitale platform voor transport overzee. Dat komt omdat er een grote vraag is naar containers, terwijl de logistiek nog steeds ernstig is verstoord. Veel containers liggen opgeslagen in havens, terwijl ze elders nodig zijn. Xeneta verwacht dat de verstoring in het containervervoer nog even aanhoudt, waardoor de prijs hoog blijft.

Transporteurs hebben in feite de touwtjes in handen

De Xeneta Shipping Index, berekend op basis van zeevrachttarieven van grote verladers over de hele wereld, steeg in oktober met 2,2%. Deze index voor de vrachtcontracten ligt 93% boven het niveau van vorig jaar oktober. Alleen dit jaar steeg de index met 90%. Xeneta noemt dat een kolossale stijging. CEO Patrick Berglund van Xeneta geeft verladers weinig hoop op dalende transportkosten. “Het blijft een zeer uitdagende markt voor verladers en een zeer winstgevende markt voor transporteurs. We hebben niet meer te maken met de astronomische stijgingen van de tarieven van afgelopen maanden. Sommige tarieven zijn zelfs licht gedaald. Maar over het algemeen blijft de trend omhoog wijzen. Transporteurs hebben in feite de touwtjes in handen.”

Containervervoer van en naar Europa

De tarieven voor containervervoer van en naar Europa zijn iets gedaald. Xeneta constateert dat de tarieven voor vervoer naar Europa in oktober gemiddeld 3,7% waren gedaald. Maar ook deze tariefindex is nog steeds 122% hoger dan in oktober vorig jaar. De tarieven voor export vanuit Europa daalde in oktober met 2,2%, maar ook deze index ligt nog altijd 50% hoger dan een jaar geleden. Deze dalingen moeten verladers niet te veel hoop geven, stelt Berglund. “Na zo’n lange periode van tariefstijging zou het gemakkelijk zijn om te geloven in een dalende trend. Maar met alle uitdagingen in de aanvoerketen, het aanhoudend gebrek aan capaciteit en de grote vraag zou ik er zeker niet op rekenen.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin