Skip to content

Zoveel mogelijk zelfvoorzienend in Frankrijk

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Achtergrond

De roep om een eigen sterke land- en tuinbouw wordt in Frankrijk met de dag luider.

De Franse president Emmanuel Macron vindt dat zijn land weer zoveel mogelijk zelfvoorzienend moet worden op het gebied van de voedselvoorziening. “Frankrijk moet opnieuw een agrarische, industriële en technologische onafhankelijkheid opbouwen. We moeten ons weer reorganiseren en conclusies trekken uit de fouten en onvolkomenheden die bij het aanpakken van deze crisis naar voren zijn gekomen.”

‘Nationalisatie’ van de voedselvoorziening

Dat stelde Macron in een tv-toespraak waarin hij aankondigde dat de huidige beperkingen nog tot 11 mei duren, maar dat daarna de scholen weer opengaan en het openbare leven weer langzaam op gang kan komen. De horeca blijft echter ook in Frankrijk tot nader order gesloten. Macron blijft met zijn nieuwe uitspraken hameren op een verdere ‘nationalisatie’ van de voedselvoorziening. In een eerdere toespraak zei hij al dat ‘het delegeren van de productie van onze voeding en van onze levenswijze aan anderen waanzin is’.

Opinie-onderzoek

Die stelling wordt duidelijk onderschreven door de Fransen zelf, blijkt uit een opinie-onderzoek van economisch dagblad Les Echos. 93% van de ondervraagden vindt dat de overheid de ‘agrarische onafhankelijkheid van Frankrijk’ moet garanderen. Ook stelt een overgrote meerderheid dat de Franse bedrijven hun productie weer moeten herlocaliseren naar eigen land. De helft van de ondervraagden stelt ook desnoods een hogere prijs te willen betalen voor die Franse producten. “De prioriteit is hoe dan ook de productie veilig te stellen, de kwestie van de koopkracht komt daarbij niet in beeld”, zegt onderzoeker Gaël Sliman.

Fransen kopen eigen vlees

Minister van landbouw Didier Guillaume vindt dat de Fransen de afgelopen paasdagen al hebben laten zien dat ze het menen door vooral Frans lamsvlees te kopen. “Dat maakt de crisis voor onze schapenhouders misschien toch wat minder dramatisch ”, aldus Guillaume die de ‘koop en eet Frans’ boodschap bijna dagelijks verkondigt in interviews. “Voor zover ik het nu kan beoordelen, hebben onze burgers dit fantastische bewijs van voedingspatriotisme geleverd. Mijn waardering gaat ook uit naar de supermarkten en de slagers die het spel hebben meegespeeld. Dit jaar waren er geen grote familiediners of partijtjes, maar het is toch gelukt veel lamsvlees af te zetten.”

Plaatselijke markten

Om boeren en tuinders verder te helpen, heeft Guillaume er in weer een ander interview op aangedrongen dat burgemeesters weer vergunning gaan verlenen voor de lokale markt mits daar voldoende maatregelen worden genomen om de verplichte afstand te handhaven. De regering heeft die markten twee weken geleden weer toegestaan om bewoners van het platteland en daarnaast vooral ouderen de kans te geven verse producten te kopen, maar volgens de minister maken nog niet genoeg burgemeesters gebruik van die regeling.

“Slechts een derde van de plaatselijke markten is weer open. De markt is de plaats waar ouderen twee aardappelen, één prei of een krop sla kunnen kopen waardoor ze toch goed eten. De markt is ook de plaats waar de Franse landbouw 30% van zijn producten verkoopt.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin