Doorgaan naar artikel

Zweedse Coop vervangt kassasystemen na aanval hackers

Coop in Zweden werd getroffen door een hackeraanval en werkt aan een oplossing van het probleem.

Supermarktketen Coop in Zweden werd getroffen door een hackeraanval die gericht was tegen het Amerikaanse betalingssoftwarebedrijf Kaseya. - Foto: ANP/Zuma Press

Supermarktketen Coop in Zweden werd getroffen door een hackeraanval die gericht was tegen het Amerikaanse betalingssoftwarebedrijf Kaseya. - Foto: ANP/Zuma Press

Supermarktketen Coop in Zweden werd getroffen door een hackeraanval en werkt nog steeds aan een oplossing van het probleem.

Nog zo’n 100 Coop-filialen blijven gesloten omdat de kassasystemen niet werken. In 500 andere winkels van de keten kunnen klanten wel boodschappen doen, maar kunnen zij alleen betalen met de scan-app van het bedrijf. Dat blijkt uit een update over de stand van zaken die Coop woensdag 7 juli heeft gepubliceerd.

Betalingssoftware gehackt

De hackeraanval was gericht tegen het Amerikaanse betalingssoftwarebedrijf Kaseya. Hierdoor werden internationaal ook andere bedrijven getroffen.

De hackers eisen in bitcoin te betalen losgeld voor de vrijgave van de betalingssoftware. In hoeverre Coop daartoe overgaat, zegt de keten niet. Wel laat Coop weten dat het bezig is met het vervangen van de kassasystemen in de getroffen supermarkten. Daardoor kan in steeds meer Coop-winkels weer gewoon aan de kassa worden betaald, aldus de keten in de update.

Niet alle Coop-winkels zijn slachtoffer geworden van de hackers. De keten telt in totaal ruim 800 supermarktfilialen.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin