Skip to content

A-ware en Interfood in zee met Estse zuivelaar

Zuivelbedrijf E-piim, Royal A-ware en Interfood gaan een samenwerking aan.

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Bij de ontwerpkeuze en de technologie van het gebouw is uitgegaan van de hoogste hedendaagse kwaliteits- en hygiëne-eisen. Afbeelding: E-Piim.

Bij de ontwerpkeuze en de technologie van het gebouw is uitgegaan van de hoogste hedendaagse kwaliteits- en hygiëne-eisen. Afbeelding: E-Piim.

Zuivelbedrijf SCE E-Piim, Royal A-ware en Interfood Group gaan samenwerken bij de oprichting van een nieuwe zuivelfabriek, die volgens de partijen de modernste zal zijn in zowel Estland als alle Baltische staten.

SCE E-piim is op zich een fusiebedrijf van een Estse en een Letse zuivelonderneming met in totaal zo’n 200 boeren. Het produceert zowel melk en toetjes als kaas. Deze producten worden verkocht in zowel Estland als Letland. Door de samenwerking met A-ware en Interfood kan een moderniserings- en groeitraject worden ingezet. Met name de kaasproductie krijgt er een impuls van. Het bedrijf maakt zowel Goudse en Edammer kazen als typisch Oost-Europese soorten, zoals Tilsiter.

Joint-venture opgericht

Royal A-Ware en Interfood Group hebben voor de samenwerking een joint-venture opgericht, Meierei BV. Die verwerft 24,99% van bedrijf AS E-Piim Tootmine. A-ware neemt de kaasafzet op zich, Interfood de afzet van wei en boter. Volgens Jaanus Murakas, CEO van E-Piim, hebben de partners de afgelopen jaren nauw samengewerkt om de best mogelijke samenstelling te vinden voor de fabriekstechnologie voor de zuivelfabriek, die in de stad Paide zal worden gebouwd. De nieuwe fabriek wordt gebouwd met het oog op een een duurzame en klimaatneutrale productie.

Grote ontwikkelingssprong

Volgens een vertegenwoordiger van Meierei B.V. zal de Estse zuivelindustrie met de fabriek een ontwikkelingssprong van dertig jaar maken. Bij de ontwerpkeuze en de technologie van het gebouw is uitgegaan van de hoogste hedendaagse kwaliteits- en hygiëne-eisen, terwijl voor het procesbeheer en de kwaliteitscontrole gebruik is gemaakt van hoogwaardige automatiserings- en digitaliseringsoplossingen. Op het terrein van de fabriek zal ook een zonnepark worden gebouwd.

Nieuwe duurzaamheidsstandaard

De boeren zullen werken volgens een nieuwe duurzaamheidsstandaard van de coöperatie, getiteld ‘Caring Farm’. Hierin zijn doelen opgenomen met betrekking tot dierenwelzijn, klimaatneutraliteit, kwaliteit en economische duurzaamheid. De bouw van de fabriek zal in de zomer van 2021 beginnen. De fabriek zal ongeveer twee jaar later, in de zomer van 2023, klaar zijn om in bedrijf te worden genomen.

Snel delen

Afbeelding
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin