Skip to content

ACM onderzoekt ook omzetten energiecontracten DGB

Hoofdkantoor van DGB Energie in Hardenberg. - Foto: ANP premium

Hoofdkantoor van DGB Energie in Hardenberg. - Foto: ANP

Ook wijzigen van contracten met vaste energietarieven naar variabele tarieven mag wettelijk niet.

Het onderzoek van Autoriteit Consument en Markt (ACM) naar DGB Energie richt zich niet alleen op het eenzijdig opzeggen van energiecontracten, maar ook op het omzetten van energiecontracten met een vast tarief naar een variabel tarief. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

“We zitten er bovenop en hebben dagelijks contact met de ACM. Ik deel de zorg hierover. Het is wettelijk geborgd en de toezichthouder is hier ook heel alert op”, zegt staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en klimaat.

Het tussentijds eenzijdig opzeggen van energiecontracten door energieleveranciers mag wettelijk niet. Dat geldt ook voor het wijzigen van contracten met vaste energietarieven naar variabele tarieven.

DGB zegde energiecontracten op

DGB is eind jaren negentig opgericht door de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). Een deel van de door DGB verkochte energie wordt opgewekt uit varkensmest via vergisters. DGB stuurde klanten begin oktober een brief waarin de energieleverancier zegt het energiecontract per 1 november op te zeggen vanwege de hoge energieprijzen. Het bedrijf adviseert klanten om zo snel mogelijk een andere leverancier te zoeken.

Taskforce hoge gasprijzen

Tijdens het debat sprak Yeşilgöz-Zegerius ook haar zorg uit over het effect van de hoge gasprijzen. Bedrijven binnen de energie-intensieve industrie, als bijvoorbeeld de zink- en aluminiumindustrie, de kunstmestproductie en de glastuinbouw, worden het zwaarst getroffen. Van vier energie-intensieve bedrijven is bekend dat ze de productie hebben stilgelegd of verlaagd. Het ministerie heeft een taskforce ingesteld die in de gaten houdt welk effect de gasprijzen hebben op het bedrijfsleven en werkgelegenheid.

Of de hoge gasprijzen zullen leiden tot faillissementen kan Yeşilgöz-Zegerius nog niet zeggen. “Dat hangt af van verschillende factoren. Wanneer bedrijven worden geconfronteerd met liquiditeitsproblemen door de oplopende energieprijzen, dan kunnen zij met hun bank tot een oplossing zien te komen”, aldus de staatssecretaris. Ook kunnen bedrijven gebruik maken van de bestaande financieringsinstrumenten zoals deze via de RVO beschikbaar zijn.

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin