Skip to content

Afzet biologisch varkensvlees heeft het moeilijk

Door hoge prijzen staat de afzet van biologisch varkensvlees onder druk.

Updated on:
Achtergrond
Sustainable food
Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

Door hoge prijzen staat de afzet van biologisch varkensvlees onder druk. Het aantal biologische bedrijven nam vorig jaar nog toe, maar verdere ontwikkeling gaat moeizaam.

De biologische varkenshouderij is een relatief kleine sector die groeit navenant er vraag is in de markt. In 2022 zijn er volgens het statistiekbureau CBS 194 biologische bedrijven in Nederland en 18 in omschakeling. In totaal groeide het aantal bedrijven met 10 stuks ten opzichte van 2021. Het totaal aantal varkensbedrijven lag vorig jaar net boven de 3.000 zodat bijna 7% van de bedrijven biologisch is. Er zijn ruim 113.000 biologische varkens in Nederland.

10 miljoen kilo biologisch varkensvlees

De totale productie van biologisch varkensvlees tikte vorig jaar bijna de 10 miljoen kilo aan; een stijging van zo’n 400 ton. Daarmee is varkensvlees veruit het grootste biologische product. Ten opzichte van de totale varkensvleesproductie is het evenwel minder dan een procent.

Typerend voor deze sector is dat de productie pas groeit als er voldoende afzet voor is. Dat beperkt de kans op overproductie en prijsconcessies. Ongeveer de helft van de productie blijft in Nederland. Dat zijn vooral supermarkten en biologische slagerijen. Duitsland is de belangrijkste exportbestemming.

Afzet onder druk

Als gevolg van de gestegen prijzen onder meer vanwege inflatie staat de afzet van biologisch varkensvlees sterk onder druk. “De hele keten moet dit dragen”, zegt Henk van Oers, directeur van Deli Harmony, onderdeel van Westfort. Het vleesbedrijf heeft nu geen varkensbedrijven in omschakeling en wacht af hoe de situatie ontwikkelt.

Door de hoge vleesprijzen in het reguliere segment is het verschil tussen beide segmenten kleiner dan een jaar geleden. Toch leidt het nauwelijks tot grotere koopinteresse vanuit de consument. “Mensen die nooit biologisch kopen gaan dat ook niet doen als het prijsverschil kleiner is”, is zijn verwachting.

Een belangrijk probleem voor de biologische sector blijft de vierkantsverwaarding. Afwaarderen van biologische onderdelen, zowel richting goedkopere delen als naar gangbaar, gaat ten koste van het karkasrendement. En daarmee van de opbrengstprijs voor de varkenshouder.

Vertrouwen in marktherstel

Van Oers hoopt dat de situatie na de zomer normaliseert, maar die blijft fragiel. Overigens draait hij al meer dan 40 jaar mee in het biologische wereldje en vertrouwt erop dat de markt op termijn herstelt en kan blijven groeien. Hij vraagt zich wel af waarom er in de bedrijfsrestaurants van de overheid geen biologisch vlees ligt. “Dat is het minste wat de overheid kan doen.”

Lees ook:

Snel delen

Afbeelding
René Stevens

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin