Doorgaan naar artikel

Agrifood presteert stabiel, maar kampt met risico‘s

Foto: ANP -

Foto: ANP

Kredietverzekeraar Atradius verwacht een lichte stijging van het aantal faillissementen in de Nederlandse agrifoodsector dit jaar en volgend jaar.

Dat blijkt uit de Market Monitor voedingsindustrie dat het bedrijf publiceerde. Volgens Atradius blijft de voedingsindustrie (inclusief landbouw) goed en stabiel presteren, maar zijn er risico’s op het gebied van onder andere milieuvraagstukken en veranderende consumentenbehoeften.

Volgens de kredietverzekeraar blijft de Nederlandse foodsector in 2019 en 2020 goed presteren, maar zal de groei vertragen. Het bedrijf gaat uit van een productiedaling van 1% in 2019.

Meer verkopen in supermarkt, minder in speciaalzaken

De voedselverkopen in de retail zullen stijgen met ongeveer 2% in 2019 en 1,5% in 2020. De verkopen in supermarkten zullen toenemen, terwijl de verkopen in speciaalzaken naar verwachting 1% lager zullen uitkomen dit jaar. Speciaalzaken voor biologisch voedsel zullen het moeilijker krijgen om hun marktpositie te behouden door consolidatie in dit segment en concurrentie van reguliere supermarkten.

Onzekerheid over milieumaatregelen, onder andere die voor stikstof, hebben hun weerslag op de primaire sector en de verwerkende industrie, aldus Atradius. De kredietverzekeraar verwacht dat de faillissementen in 2019 met 2 tot 3% zullen toenemen, en in 2020 met 1%. De onzekerheid zal vooral impact hebben op de langere termijn. De vooruitzichten op korte termijn zijn nog goed, aldus het bedrijf in het rapport.

Minder faillissementen vergeleken met andere sectoren

Atradius schrijft dat de gemiddelde betalingstermijn in de agrifoodsector 45 dagen is. Ook zijn de betalingsachterstanden, betalingsuitstel en faillissementen (niet meer kunnen voldoen aan betalingsverplichtingen) laag in vergelijking met andere Nederlandse sectoren. Ook is de schuldenlast van Nederlandse agrifoodbedrijven laag vergeleken met de Europese evenknieën.

De kredietverzekeraar blijft daarom open staan om de meeste subsectoren in de agrifoodindustrie te verzekeren. Alleen in het retailsegment is Atradius voorzichtig voor biologische speciaalzaken.

Lees meer over

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin