Skip to content

Barry Callebaut vernietigt honderden tonnen chocola

Het Zwitserse Barry Callebaut moet honderden tonnen chocolade in haar fabriek in het Belgische Wieze vernietigen nadat er salmonella is vastgesteld.

Updated on:
Business
Nieuws
De chocoladefabriek in Wieze ligt voorlopig stil. Foto: AFP premium

De chocoladefabriek in Wieze ligt voorlopig stil. Foto: AFP

Het Zwitserse Barry Callebaut moet honderden tonnen chocolade in haar fabriek in het Belgische Wieze vernietigen nadat er salmonella is vastgesteld. Het bedrijf heeft ook laten weten dat er geen besmette chocoladeproducten in de voedingsketen terecht zijn gekomen.

“Vanaf maandag starten wij met het opruimen van honderden tonnen aan chocolade. Er zit nog liquide chocolade in vrachtwagens en we hebben ook nog chocolade op onze lijnen liggen”, aldus een woordvoerder. “We gaan de producten verwijderen en vernietigen. Het gaat om afvalverwerking categorie 2, dat is vergisting die moet gebeuren.”

Bij intern onderzoek is vastgesteld dat lecithin, een veel in chocolade gebruikt ingrediënt, de bron van de besmetting is. “Dit is een zeer zeldzaam incident. Niet alleen beschikt Barry Callebaut over een Food Safety Charter en procedures maar ook werken er meer dan 230 collega’s in Europa en meer dan 650 wereldwijd in voedselveiligheid en kwaliteit. Bij de fabriek in Wieze zijn medewerkers getraind in het herkennen van voedselveiligheidsrisico’s. Dat stelde het team in staat om dit risico snel te identificeren en het brononderzoek te starten.”

Voorlopig ligt fabriek nog stil

De chocoladefabriek in Wieze blijft voorlopig stilliggen. Eerst moet verder onderzoek worden gedaan naar de diepere bronnen waarna alle productiefaciliteiten grondig gereinigd dienen te worden. Door de problemen bij Barry Callebaut liggen ook de meeste andere chocoladefabrikanten in België momenteel nog plat. “Elk voedingsbedrijf moet de opruiming en vernietiging zelf organiseren. Maar wij hebben wel een regeling kunnen treffen met het Federaal Voedselagentschap en met verzekeraars zodanig dat dit georganiseerd kan gebeuren. Er is een verwerker aangesteld die door de bedrijven kan gecontacteerd worden,” aldus het Zwitserse chocoladebedrijf.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin