Skip to content

BCZ: zuivelbedrijven in de knel door contracten

Het probleem speelt voor alle zuivelbedrijven die hun producten via het supermarktkanaal verkopen.

Updated on:
Business
Nieuws
Betreffende zuivelondernemingen zouden momenteel allemaal rode cijfers schrijven. Foto: Peter Roek premium

Betreffende zuivelondernemingen zouden momenteel allemaal rode cijfers schrijven. Foto: Peter Roek

Steeds meer zuivelbedrijven in België komen in de knel als gevolg van de snel gestegen kostprijs en lopende contracten met supermarktketens.

Afgelopen week werd bekend dat de Hollebeekhoeve, een producent van melk en yoghurt uit het Vlaamse Kruibeke en onderdeel van de Groep Quirynen, failliet is gegaan. De zuivelproducten van het bedrijf lagen bij winkels als Aveve en AD Delhaize. Vorig jaar raakte de Quirynen Groep nog in opspraak door een onderzoek naar mestfraude, het gerechtelijk onderzoek loopt nog steeds. Volgens Marga Pieters, één van de twee curatoren, heeft het gerechtelijk onderzoek echter niet een doorslaggevende rol gespeeld bij het faillissement van de Hollebeekhoeve, zo meldt Vilt.

Verlies van 20 cent per kilo melk

Pieters geeft aan dat het vooral de verlieslatende prijzen waren waarvoor de producten verkocht moesten worden. Dat probleem speelt voor alle zuivelondernemingen die hun producten via het supermarktkanaal verkopen, zo legt Renaat Debergh, bestuurder bij de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ), uit. Betreffende zuivelondernemingen zouden momenteel allemaal rode cijfers schrijven. “Als je 20 cent op een kilo melk verliest, gaat het snel”, aldus Debergh. Het probleem speelt volgens hem trouwens niet alleen in de zuivel. Steeds meer voedingsmiddelenbedrijven komen in soortgelijke problemen.

Geen reactie vanuit retail

De contracten voor levering van consumptiemelk aan de winkelketens zijn afgelopen oktober onderhandeld. Volgens de Debergh willen de leden-zuivelondernemingen opnieuw onderhandelen met de supermarktketens, maar dat gebeurt niet. Ondanks de media-aandacht in de afgelopen dagen is er nog geen reactie vanuit de retail. Debergh hoopt wel dat de winkelketens nu van de ernst van de situatie zijn doordrongen. Binnenkort komen de verschillende ketenpartijen bij elkaar in het kader van de taskforce Oekraïne, die door het landbouwministerie in het leven is geroepen om de impact van de oorlog op de agrovoedingsketen te volgen. Daar wil hij de problemen opnieuw bespreken.

Supers houden vast aan contracten

Voor nu houden de supers vast aan de bestaande contracten, terwijl de gangbare melkprijs die veehouders ontvangen in België inmiddels naar het niveau van de biologische melkprijs gaat. Dit komt doordat de hogere gangbare melkprijs gemakkelijker is door te berekenen aan de industriële gebruikers. Veel biomelk wordt juist als consumptiemelk afgezet en daar is het moeilijker om de kostenstijgingen door te berekenen. Debergh noemt de situatie waarin de producenten van zuivel voor de retail zich bevinden schrijnend. De volgende herziening van de contracten gebeurt normaliter pas begin juli, maar zo lang kunnen de verwerkers volgens hem niet wachten. “In het kader van een duurzame voedselvoorziening heeft niemand belang bij nog meer faillissementen.”

Mogelijke doorstart

Opvallend is dat de curatoren intussen al wel in gesprek zijn met een overnamekandidaat voor de Hollebeekhoeve. Daarbij wordt ook gekeken naar de overname van de 25 personeelsleden. Volgens verschillende bronnen in de zuivelwereld zou het over het Nederlandse Royal A-ware gaan.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin