Skip to content

Besluit over btw groente en fruit naar volgend kabinet

Het volgende kabinet zal een besluit moeten nemen over het nultarief voor groenten en fruit.

Albert Heijn

Foto: Albert Heijn, Yasmin Hargreaves

Het volgende kabinet zal een besluit moeten nemen over het nultarief voor groenten en fruit.

Dat schrijven staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. De bewindslieden constateren dat de invoering van een btw-nultarief voor groenten en fruit tussen de € 550 en de € 950 miljoen aan belastinginkomsten kost.

Uit een analyse van SEO Economisch Onderzoek blijkt dat een nultarief voor groenten en fruit maar een beperkt effect heeft. De stijging van de consumptie van groente en fruit zal met mogelijk 4% toenemen, wat maar een beperkt gezondheidseffect heeft.

Lees ook: Lage btw groente en fruit verandert ‘hamsterbrein’ mens niet

Van Rij en Van Ooijen halen ook conclusies en adviezen van het Centraal Planbureau en de Afdeling Advisering van de Raad van State aan, waarin argumenten worden gegeven tegen een nultarief. De bewindspersonen zeggen dat het gezien de conclusies van het SEO-rapport en de te verwachten gemiste belastinginkomsten goed is te kijken naar andere gezondheid bevorderende maatregelen, bijvoorbeeld via subsidies die gezonde leefstijl bevorderen. Daarbij wijzen ze op het gratis verstrekken van groente en fruit, of schoolmaaltijden aan schoolgaande kinderen. Het kabinet heeft besloten om ook in 2024 schoolmaaltijden te verstrekken.

Lees ook: https://www.foodagribusiness.nl/cbl-wil-verlaging-btw-op-voedsel/CBL wil verlaging btw op voedsel

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin