Doorgaan naar artikel

CBL wil verlaging btw op voedsel

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is tevreden met de maatregelen om de koopkracht te verbeteren. CBL zou daarnaast graag zien dat de btw op voeding omlaag gaat.

Om de koopkracht verder te verbeteren, dringt het CBL er op aan om de btw voor voedsel structureel te verlagen, te beginnen met producten binnen de Schijf van Vijf en duurzaam voedsel. - Foto: ANP

Om de koopkracht verder te verbeteren, dringt het CBL er op aan om de btw voor voedsel structureel te verlagen, te beginnen met producten binnen de Schijf van Vijf en duurzaam voedsel. - Foto: ANP

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is tevreden met de op Prinsjesdag aangekondigde maatregelen om de koopkracht te verbeteren. De koepel zou daarnaast graag zien dat de btw op voeding omlaag gaat.

CBL-directeur Marc Jansen zegt in een reactie op de op 19 september gepresenteerde Miljoenennota dat de btw op voeding omlaag moet. “Om de koopkracht verder te verbeteren, dringen we er op aan om de btw voor voedsel – een eerste levensbehoefte – structureel te verlagen. Te beginnen met producten binnen de Schijf van Vijf en duurzaam voedsel met een Topkeurmerk. Nu is niet de tijd om prijzen te verhogen.”

Lees ook: Besluit over btw groente en fruit naar volgend kabinet

€ 2 miljard voor armoedebestrijding

Consumenten hebben de afgelopen jaren te maken gehad met een scherpe koopkrachtdaling. Deze daling is volgens het CBL het gevolg van bijvoorbeeld de coronapandemie en de Oekraïne-crisis. Die zijn allebei van grote invloed geweest op de levensmiddelensector. De € 2 miljard die het demissionaire kabinet vrijmaakt voor armoedebestrijding is daarom een noodzakelijke en welkome stap om de bestaanszekerheid van veel Nederlanders te verbeteren, aldus het CBL.

Duurzame transities

Het CBL onderschrijft de uitspraak van de koning in de troonrede dat ‘verdienen voor verdelen komt’. De supermarktorganisatie ziet dit als een stevige basis voor gesprekken over noodzakelijke transities in energie, klimaat en landbouw.

Het CBL doet een dringende oproep aan de overheden om belemmeringen in vergunningverlening aan te pakken die duurzame ontwikkeling in de voedselketen verhinderen. Ook dreigen volgens het CBL investeringen voor dierenwelzijn te stranden door bureaucratische belemmeringen.

Lees ook: Kabinet reserveert € 50 miljoen voor stimulering biologische markt

Snel delen

Liza Bruggeling
Liza Bruggeling

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin