Skip to content

Brazilië profiteert van extra Chinese vraag naar soja

De Chinese vraag naar soja groeit. Zuid-Amerika profiteert van de groeiende vraag, vooral Brazilië.

Updated on:
Handel
Achtergrond
Een vrachtwagen gevuld met sojabonen in Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse profiteert van de groeiende vraag naar soja vanuit China. - Foto: ANP

Een vrachtwagen gevuld met sojabonen in Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse profiteert van de groeiende vraag naar soja vanuit China. - Foto: ANP

China verloor 50% van zijn varkensstapel door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP), die in augustus 2018 begon. Nu het herstel ingezet is, groeit de vraag naar soja. Vooral Zuid-Amerika merkt dat, Brazilië voorop.

Met quarantainemaatregelen en preventieve ruiming van meer dan 200 miljoen varkens is de varkensstapel van China op weg naar herstel. Door dat aanhoudende herstel is de vraag naar soja en sojaschroot aanzienlijk gestegen.

De Chinese vraag naar sojaschroot zal in 2020-2021 naar verwachting van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) stijgen naar 70 miljoen ton en die van sojabonen naar 91 miljoen ton. Dat is respectievelijk bijna 5 miljoen ton en 6 miljoen ton meer in vergelijking met vorig jaar.

Chinese sojaproductie

De Chinese binnenlandse sojaproductie in 2020-2021 wordt geschat op zo´n 18 miljoen ton, een stijging van bijna 1 miljoen ton in vergelijking met vorig jaar. Door de groeiende vraag en de relatief hoge sojaprijzen is het areaal naar 9,5 miljoen hectare. Het verschil tussen vraag en eigen productie moet worden geïmporteerd.

Leveranciers

De Verenigde Staten waren altijd een grote leverancier van soja aan China. Door de recente handelsconflicten is die hoeveelheid afgenomen en wordt dit product door de VS als drukmiddel ingezet worden.

Omdat China niet afhankelijk wil zijn van alleen een leverancier heeft het de banden met Zuid-Amerika verder aangehaald. Vooral Brazilië, Argentinië en Paraguay zijn daar de grootste producenten van soja en leveranciers aan China. Paraguay produceerde dit jaar meer dan 10 miljoen ton en is de vierde grootste exporteur. Paraguay heeft dit jaar zelfs al 1 miljoen ton soja naar Brazilië geëxporteerd.

Argentinië en Brazilië

In Argentinië daalde door een periode van droogte de oogst in vergelijking met vorig jaar met 10% naar 50 miljoen ton. Daarvan wordt het grootste deel verwerkt en ongeveer 8 miljoen ton geëxporteerd. Sinds begin dit jaar mag Argentinië ook sojabonen naar China exporteren. Brazilië produceerde 123 miljoen ton en verwacht 82 miljoen ton te exporteren, voornamelijk naar China.

De prijs is erg goed, we hebben nog nooit zo´n goed jaar gehad

Luiz Fernando Gutierrez, Braziliaanse marktanalist

Prijsstijging

De waardedaling van de Braziliaanse real ten opzichte van de dollar is in 2020 meer dan 30%. Hierdoor, en door de grote vraag van China, is de export voor de Braziliaanse producent lucratief. De export van soja naar China steeg in een jaar tijd met bijna 50%: van 5,9 miljoen ton in maart 2019 naar 8,8 miljoen ton in 2020 met een exportwaarde van € 2,7 miljard.

‘Prijs erg goed’

“De prijs is erg goed, we hebben nog nooit zo´n goed jaar gehad. Met deze prijzen en de gunstige wisselkoers ziet het voor de toekomst ook gunstig uit”, zegt Luiz Fernando Gutierrez van Safras & Mercado. Sojaboeren hebben hierop al geanticipeerd door de verkoop van soja die pas begin 2022 zal worden geoogst.

Prijs soja stijgt

Brazilië bereidt zich nu voor op de inzaai van soja voor de oogst begin 2021. Door de sterke vraag uit China stijgt de prijs van soja op de wereldmarkt. Dat blijkt uit de prijsindex van de International Grains Council (IGC). Die steeg dit jaar met 8% en stond vorige week op 192 punten (januari 2000 = index 100) en zal naar verwachting verder stijgen.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin