Doorgaan naar artikel

Brexit bezorgt bedrijven slapeloze nachten

Negentig dagen na brexit heeft bijna twee derde van de bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk nadeel ondervonden. - Foto: ANP

Negentig dagen na brexit heeft bijna twee derde van de bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk nadeel ondervonden. - Foto: ANP

Bijna twee derde van de ondernemers aan beide zijden van de Noordzee ervaart nadelen van de brexit zoals hogere kosten en minder omzet.

Negentig dagen na brexit heeft bijna twee derde van de bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk nadeel ondervonden. Het gaat om een mix van hogere kosten, gedaalde verkopen, meer bureaucratie en aanzienlijke vertragingen. 40% van de bedrijven heeft daadwerkelijk minder omzet gemaakt.

‘Slapeloze nachten’

Dat blijkt uit een enquête van de Netherlands British Chamber of Commerce, een organisatie met honderden Britse en Nederlandse leden-bedrijven die commerciële banden onderhouden tussen ons land en het VK. “Het extra papierwerk en de hogere kosten hebben geleid tot slapeloze nachten voor veel ondernemers,” zegt directeur Lyne Biewinga. “Wij dringen er dan ook bij de Britse en Nederlandse regering op aan bedrijven die toch al zwaar getroffen zijn door Covid-19 zo veel mogelijk bij te staan, bijvoorbeeld door de digitalisering op te voeren en de grensformaliteiten te versimpelen.”

Lastiger zakendoen sinds brexit

Sinds brexit en de handelsdeal die Brussel en Londen net voor Kerst hebben gesloten is zakendoen tussen het VK en Nederland voor bijna twee derde van de ondervraagde ondernemers moeilijker geworden. Daarbij past de aantekening dat de Britten ‘hun’ eisen voor uit de Europese Unie komende goederen voorlopig ook nog hebben uitgesteld.

Meer duidelijkheid welkom

“De volle veterinaire en fytosanitaire gevolgen van brexit voor de agrifoodexport worden niet zichtbaar tot 1 oktober 2021 en 1 januari 2022,” zegt de NBCC dan ook. Toch stellen met name Nederlandse exporteurs nu al dat meer duidelijkheid over de Britse douaneprocedures hoogst welkom zou zijn. Ook een versoepeling van de voorwaarden voor zakenreizen staat hoog op de agenda voor de tijd als dat reizen na corona weer mogelijk wordt. “Voor de export van goederen is een efficiënt en digitaal gestroomlijnd proces essentieel. Een snelle inspectieprocedure – en systemen die gebruikers snel herkennen is ook belangrijk. Elke minuut telt als het gaat om bederfelijke waren en om de kosten in de toeleveringsketen terug te dringen. Een efficiënt proces kan het verschil betekenen tussen winst of verlies,” stelt Biewinga.

Lees ook: Handel EU-VK gekelderd, frustraties nemen toe

Vestigen in EU vanwege brexit

De NBCC constateert verder dat veel Britse bedrijven actief op zoek zijn naar een vestiging in de EU. Exporteurs van bijvoorbeeld kaas, andere zuivelproducten of honing hebben hun handel met Europese klanten zien wegvallen door de dure nieuwe eisen en ingewikkelde procedures. Nederland scoort relatief beter voor die Britse exporteurs dan Frankrijk, Duitsland of België vanwege de goede beheersing van het Engels, de nabijheid tot belangrijke markten en een betrouwbaar en stabiel businessklimaat. Aan de andere kant heeft één op de vier ondervraagde Nederlandse bedrijven een eigen vestiging in het VK geopend of in ieder geval daarnaar op zoek.

Stemming toch positief

Ondanks al die barrières blijven bedrijven positief over hun handelsrelaties met het VK. Voorzitter Anton Valk van de NBCC: “Nederlandse bedrijven blijven ondernemend en pragmatisch. De 400-jaar bestaande handelsgeschiedenis en de belangrijke handelsrelatie tussen Nederland en het VK heeft al menig storm doorstaan en blijft sterk en vitaal. Dat wordt weer eens bewezen door het feit dat de Nederlandse investeringen in het VK nog nooit zo hoog zijn geweest als vorig jaar.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin