Brits zuivelbedrijf krijgt hoge boete voor vervuiling

28-06 | |
Foto: Alamy Limited
Foto: Alamy Limited

Het Britse zuivelbedrijf Dairy Crest heeft een boete gekregen van ruim € 2 miljoen wegens langdurige vervuiling van lokale rivieren.

Het lozen van afvalwater heeft geleid tot grote schade aan vis en waterwild alsmede tot stankoverlast voor omwonenden, aldus de milieudienst Environment Agency.

Davidstow Creamery

De incidenten vonden plaats bij Davidstow Creamery in Cornwall, de grootste zuivelverwerker in het Verenigd Koninkrijk met een melktoevoer van 1,3 miljoen liter per dag en een productie van 57.000 ton aan zuivelproducten, waaronder het bekendste Engelse merk Cathedral City. Het bedrijf stort dagelijks rond 1,2 miljoen liter behandeld proceswater in zijstromen van de River Inny.

Behandelen moeilijker

‘Dairy Crest, eigendom van Saputo Dairy, en haar management van de Davidstof Creamery bij Camelford voldoen bij lange na niet aan de standaarden die het Environment Agency verwacht van het beheer van vloeibaar afval, stank en milieurapportage,’, stelde de dienst tegenover de rechtbank in Truro. Sinds de fabriek is overgeschakeld op het verwerken van wei voor poeder voor babymelk en andere producten is het behandelen van het in de Rivier Inny gestorte afvalwater voortdurend moeilijker geworden.

‘Catalogus aan overtredingen’

De rechtbank achtte het bedrijf schuldig aan 21 van de aangebrachte 27 beschuldigingen. Voor die ‘catalogus aan overtredingen’ werd een boete opgelegd van € 1,76 miljoen terwijl Dairy Crest ook € 240.000 gerechtskosten moest betalen. De rechter sprak daarbij ‘van een slechte middelmanagement cultuur waar het hogere management eerder had moeten ingrijpen’. “Het voelt alsof er nooit een moment was zonder probleem en sommigen van de verantwoordelijken voor de behandeling van het afvalwater voelden zich bedreigd om naar buiten te treden.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer